Népszavazást hirdet a Liga a nyugdíjkorhatár visszaállítására

Népszavazást kezdeményez a Liga a 62 éves nyugdíjkorhatár visszaállításáért. Gaskó István, a szakszervezet tegnapi kongresszusán tisztségében megerősített elnöke azt mondta: a napokban leadják az aláírási íveket hitelesítésre az Országos Választási Bizottságnak.

Elfogadhatatlan mértékben emelkedik a nyugdíjkorhatár a Liga Szakszervezetek szerint. A korhatáremelést tiltakozó akcióikkal, sztrájkokkal nem sikerült megakadályozniuk, ezért most népszavazást kezdeményeznek a korhatár viszszaállítása érdekében. Ezt Gaskó István, a konföderáció elnöke jelentette be tegnap, miután a szervezet kongresszusa megerősítette pozíciójában. A küldöttek döntése értelmében a referendum aláírási íveit a napokban benyújtják hitelesítésre az országos Választási Bizottságnak. A népszavazást a jövő év végén vagy 2011 elején tarthatják meg.

Az Országgyűlés május 11-én fogadta el a törvényt, amely a korhatáremelés folyamatát elindítja és szabályozza. Eszerint az 1952 előtt születettek számára 62 év az öregségi nyugdíjkorhatár, az 1952-es "évjáratúaknál" 183 nappal magasabb, azt követően évente fél évvel nő, az 1957-ben és később születettek esetében lesz 65 év. Vagyis az 1957-ben születettek 2022-ben érik el az öregségi nyugdíjkorhatárt.

A Ligának nem önmagában a korhatár emelése okoz problémát, hanem az, hogy a magyarok - szerintük - egy évtizeddel kevesebbet élnek, mint az európai átlag, és az egészségi állapotuk is rosszabb. A szakszervezet azt is kifogásolja, hogy - ellentétben más országok gyakorlatával - a kormány nem konzultált az érdekvédőkkel a törvény előkészítése idején - hangsúlyozta Gaskó István. Azt remélik, hogy a népszavazással tárgyalóasztalhoz tudják kényszeríteni a kormányzatot. Azt szeretnék elérni ugyanis, hogy felülvizsgálják a teljes nyugdíjrendszert.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Liga nem ért egyet a magánnyugdíjpénztárak privatizálásával sem, ezért felszólítja a kormányt, hogy mutassa be a pénztárak létrehozása - 1996 - óta - eltelt időszak működési tapasztalatait, ismertetve a hozamokat.

A kongresszus társelnökké választotta Cser Ágnest, a közelmúltban a Ligához csatlakozott EDDSZ elnökét, aki a nemzetközi ügyekért felel majd. Társelnök lett Pongó Géza, a Rendőrszakszervezet vezetője és Gál Rezső, a villamosenergia-ipari szakszervezet elnöke is. Az ügyvezető alelnök továbbra is Horváth Lajos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.