Kómacentrum kellene

Németországban 26 év után derült ki egy éber kómásnak gondolt betegről, hogy tudatánál van. Nem ismerték fel, megbénult, és félrekezelték. A kómásként kezeltek akár negyven százaléka is hasonló helyzetbe kerülhet. Magyarországon is sok sérült kerül ideig-óráig kómába, több száznál marad az állapot tartós.

Huszonhat évig vegetatív kómásként kezeltek egy beteget Belgiumban, mert az orvosok nem vették észre, hogy a férfi teljesen megbénult. Mindent hallott és felfogott, ami a környezetében zajlott. Negyedszázad után egy vizsgálat derítette ki, hogy a férfi agya szinte tökéletesen működik, balesetekor megnémult.

A 46 éves Rom Houben speciáis számítógép segítségével leírta, mindent követett környezetében, néha kiabálni szeretett volna, de nem tudott megszólalni. Egy idő után aztán mindent feladott, a múltról gondolkodott, egy szebb életről álmodott.

A férfi valódi betegségét diagnosztizáló dr. Steven Laureys számos hasonló esetet tett közzé tanulmányában. Az orvos szerint nagyon sok olyan ember lehet, aki saját testének csapdájába esett és nem képes a külvilággal kapcsolatot teremteni. A "vegetatív esetek" 40 százalékában egy alaposabb vizsgálat ki tudja mutatni, hogy a páciensek tudatuknál vannak.

Németországban 15 és 30 ezer közé tehető azok száma, akiket félrediagnosztizáltak, azaz nincsenek kómában, hanem lebénultak, képtelenek a kommunikációra. Az idegrendszeri vizsgálatok során ugyanis azt nézik, hogy különböző ingerekre hogyan reagálnak a páciensek, de az agyhullámok megfigyelése nem tartozik a tesztek közé.

- Ez a locked-in szindróma, a bezártság a teljesen lebénult testbe. Ilyenkor a beteg agytörzsének jelentős része pusztul, az agyból kivezető pályák lebénulnak, míg a bejövő ingerek előtt nincs akadály. A beteg hall és lát, tudata tiszta, mindent felfog, reagálni viszont nem tud. Szerencsés esetben a tekintetével tud kommunikálni - magyarázza már dr. Csiba László, a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója. A szindróma nagyon hasonló az éber vagy vegetatív kómához, amikor a beteg lényegében funkcionálisan él. Lélegzik, a szájába kerülő falatot lenyeli, csuklik, pislog.

Egyik esetben sincs igazán esély az agy pusztulásának visszafordítására. A locked-in szindrómásoknak csupán 90 százaléka éli túl legfeljebb négy hónappal a sérülést, bár kivételek akadnak. A klasszikus kóma viszont tökéletesen elkülöníthető ezektől az esetektől, ilyenkor a beteg "mélyen alszik". Ebből az állapotból a legnagyobb az esély a felépülésre.

Magyarországon több ezer agysérültet, közöttük több száz kómás beteget kezeltek már. Mindennaposak az idegsérüléses esetek. Autóbaleset, sportsérülés, agyi keringési zavar, sokkos állapot, agyi infarktus - mind előidézhet tudatzavart. Több ezren kerülnek évente hosszabb-rövidebb ideig kómás állapotba, néhány százan hosszabb ideig.

- Pontos adatok nincsenek róluk, hiszen az ország különböző helyein kezelik őket. A szakma évekkel ezelőtt kezdeményezte országos kómacentrum felállítását, hogy egy helyen, tapasztalt felügyelettel lehessen ellátni az ilyen betegeket - mondja dr. Ökrös Ilona, a Miskolci Megyei Kórház központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályának osztályvezető főorvosa. Ma nem csak a pontos diagnózis megállapítása okoz gondot, a megfelelő ellátás is megoldatlan, mivel ez rendkívül drága lenne.

Intenzív
Intenzív, H1N1
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.