Dávid Ibolya fejében kész a névsor

Helye van-e az MDF-listán annak, aki a száznapos programot megszavazta, vagy annak, aki Bokros Lajos és programját még 2005-ben is bírálta? Az MDF választmányi elnöke szerint Dávid Ibolya fejében kész a lista, de azt nem kell feltétlenül elfogadni.

Makay Zsolt, az MDF választmányi elnöke - hangsúlyozottan személyes véleményként - úgy véli: ha Bokros Lajos lesz az MDF miniszterelnök-jelöltje, furcsa volna, ha olyanok lennének az általa vezetett listán, akiknek a száznapos programot elindító szavazatuk nyomán a költségvetés elindult a lejtőn. Makay vélhetően az esetleges liberális átigazolókra gondolt.

A Bokroshoz való viszony más összefüggésben is problémát okozhat. Makay emlékeztet arra, hogy Debreczeni József a Bokros által pénzügyminiszterként jegyzett csomagról 2005-ben is azt írta, hogy ennek eredményeképp a társadalomszerkezet nem a nyugatias modell, hanem egy kelet-európai, illetve latin-amerikai jellegű - elitre és tömegtársadalomra oszló - kétpólusú struktúra irányába fejlődött.

Dávid Ibolya Debreczeni Józseffel
Dávid Ibolya Debreczeni Józseffel

1995-96-ban még jogos volt a Bokros-csomaggal szemben megfogalmazott kritika, de 2005-ben? - ez meglepő Makay számára. Szerinte minél több új politikus kellene egy Bokros által vezetett MDF-listára, "s nem a rendszerváltás idején az asztal körül ülőknek kellene ezen rajta lenni". Így Debreczeniről is tárgyalni kell.

Az MDF-ben elterjedt vélemény, hogy Somogyi Zoltánon - aki az ötödik lehet az országos listán, de kampányfőnök és később frakcióvezető is lehet -, valamint Debreczenin kívül (övé lenne a hatodik hely) más "külsősre" már nincs szükség. Erre Makay úgy reagált: "lehet, hogy az elnök asszony fejében már van lista", de nem tud arról, hogy bármilyen osztozkodás lenne a pártban. Nincs még napirenden a lista ügye. Erről a végső döntést a választmány hozza meg.

Makay szerint, ha az EP-választások alapján 12-14 MDF-mandátumra számíthatnak, a 2006-os országgyűlési választásokon az 5 százalékos eredménnyel csak az országos lista 9. helyéig lehetett parlamenti mandátumot szerezni.

Mégsem lesz választmányi tag a renitens

Mégsem lesz az MDF választmányának tagja Nádasi László; jelölését tegnap az MDF budapesti testülete visszavonta - erősítette meg Lévai Zoltán, a párt budapesti elnöke. Úgy tudjuk, a jelölését "megütközés" fogadta, mivel az EP-választások előtt a politikus nem volt lojális az elnöknőhöz, az MDF-választmány titkárságához kemény hangnemű e-mailt küldött. Azt írta: nem vesz részt a választmány ülésén, mert "normális konzervatív ember vasárnap misén van, családjával ebédel, és nem hülyeségeket beszél feleslegesen mamelukoknak".

Azt is hozzátette, "napirend előtt javaslom dübörgő tapssal szeretett Elnök Asszonyunkat felállva ünnepelni..." A fórumosok számára azért is volt meglepő a jelölése, mert a budapesti vezetésnek kifejezetten jó a kapcsolata a pártvezetéssel. Lévai mégis támogatta.

Elmondta, hogy évtizedes barátság fűzi Nádasihoz, aki azóta bocsánatot kért Dávidtól. A jelölés visszavonását a budapesti elnök azzal magyarázta, hogy elkerülte a figyelmüket - az MDF alapszabálya szerint egy kerület csupán egy tagot delegálhat az országos választmányba, Nádasi László pedig már a második delegált lett volna az V. kerületből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.