Nagy a zsúfoltság az MSZP országos listáján

Hivatalosan is zajlik az MSZP országos listájának összeállítása. A párt döntéshozóinak szerdai, zárt ajtók mögötti tanácskozásán a névsor első verzióját már papírra vetették. A végső lista legkorábban pénteken készülhet el.

Az MSZP vezérkara a költségvetés elfogadása előtt nem vette napirendre a párt választási országos listájának kérdését. Meg akarták akadályozni az ezzel járó belső feszültség kialakulását. Az időközi választási eredmények azt mutatják, hogy egyéni körzetben a szocialistáknak egyelőre kevés esély mutatkozik, ezért a listás helyek felértékelődtek. Az országos lista első negyven helye az alapszabálynak megfelelően már betöltött, de a sorrend módosulhat. Szerdán a párt vezérkara és a választmány illetékesei zártkörben beszélte meg a lista kereteit, és egy első verziót is asztalra tettek. A végső listát pénteken fogadhatják el, ekkor üléseznek a megyei elnökök és az országos elnökség – mindkét fórum jóváhagyja majd a névsort, mielőtt az szombaton a párt parlamentje elé kerül.

Az bizonyos, hogy a miniszterelnök-jelölt Mesterházy Attila lesz az első helyen, a második Lendvai Ildikó pártelnök, őt Kovács László leköszönő uniós biztos követi. Az első tízben lesz Szili Katalin, Szekeres Imre, Kiss Péter, Lamperth Mónika, Simon Gábor, Gyurcsány Ferenc és Ujhelyi István. Az elsők között vannak a párt-, a frakcióelnökség tagjai, a tisztségviselők, a megyei elnökök. Utóbbiak a régiós névsorok elején is szerepelnek, ezért ha onnan szereznek mandátumot, az országos lista feljebb csúszik – ez esélyt jelent a hátrébb soroltaknak.

Befutó helyre kerül várhatóan Nyakó István és Budai Bernadett pártszóvivő is, s tíztizenöt biztos mandátumot ígérő, még szabad hely lehet. Ide kerülnek azok, akiket mindenképpen a következő frakcióban akar látni a vezetés, mert szakértelmük nélkülözhetetlennek tartják. Ezekre a mozgó helyekre sokan esélyesek. Biztos befutó helyre kerül Suchman Tamás, Szabó Zoltán és várhatóan Vitányi Iván is, de a következő frakcióban helye lesz Szabó Lajosnak, Török Zsoltnak és Szabó Vilmosnak is. Szintén biztos frakciótag lesz Donáth László, akit óbudai „kiutasítása” után az országos elnökség sikertelenül próbált meg elindíttatni a VI. kerületben egyéni képviselőnek. Ezzel együtt úgy tudjuk, a biztos listás hely mellett Donáth egyéniben is indul.

„Utcai, de nem útszéli politika” – kampányindító Budapesten

Megkezdte „kitelepülő” kampányát az MSZP fővárosi szervezete. Tegnap a Szent Gellért téren tartottak kampányindító tájékoztatót, itt mutatták be a budapesti eredményeket összefoglaló és a fővárosi programot ismertető füzeteket is. Lendvai Ildikó pártelnök elmondta: két út áll az ország előtt. A szocialisták a maguk részéről egy nyitott, európai, szabad országot kínálnak. „Lehet az utcán politizálni, de nem útszéli stílusban” – tette hozzá a pártelnök. A tájékoztatón megjelent Burány Sándor budapesti pártelnök, Molnár Zsolt alelnök, Horváth Csaba kormánybiztos mellett Molnár Gyula kerületi polgármester is. Mesterházy Attila kormányfőjelölt némileg késve érkezett, úgy tudjuk, szakszervezetekkel tárgyalt. A tájékoztató egyetlen „eseménye”, hogy a végén egy nyugdíjas Lendvait nemzetközi pénzügyi adatokkal ostorozva az ország lemaradásáról kérdezte, többször is kijelentve: a pártelnök nem mond igazat. A férfi akcióját rögtönzöttnek jelezte, de komplett Ecostatkimutatásokkal érkezett. (sztl)

„Kitelepülés” a Gellért térre: a „spontán” férfi komplett Ecostat-kimutatásokkal érkezett
„Kitelepülés” a Gellért térre: a „spontán” férfi komplett Ecostat-kimutatásokkal érkezett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.