Nézi még egyáltalán valaki az MTV-t?

Megalakult a sztrájkbizottság a Magyar Televízióban. Az intézmény nagykuratóriumának mai ülésén a baloldali kurátorok megpróbálják elmozdítani Medveczky Balázs alelnököt ügyvezetői posztjáról. A köztévé nézettsége eközben mélyponton van.

Megalakult a televízió három szakszervezetének közös sztrájkbizottsága – jelentette be tegnap Kapuvári Gábor, a bizottság szóvivője. Elmondta: nem bérköveteléseket fogalmaznak meg, hanem a munkahelyek megőrzésére koncentrálnak. A menedzsment közben közölte: legkorábban januárban kézhez kapja az elbocsátásról szóló értesítést az a százhatvan munkatárs – zömmel a felszámolásra ítélt három regionális stúdió alkalmazottja –, akit takarékossági okokra hivatkozva elküldenének az MTV-től.

Az elbocsátásnak, illetve a vidéki stúdióhálózat felszámolásának jogszerűségét többen vitatják. Kapuvári szerint ehhez módosítani kell az MTV működési szabályzatát, amely rögzíti a regionális stúdiók létét és feladatait. Jánosi György szocialista politikus ennél is tovább megy: szerinte nincs teljes elnöki jogköre Medveczky Balázsnak, így munkáltatói joga sem. Ezért a kilátásba helyezett elbocsátások sem állják majd ki a törvényesség próbáját.

Úgy tudjuk, a mai kuratóriumi ülésen átalakítanák az alapító okiratot a szocialista kurátorok, hogy abban szétváljon a jelenleg egy személy – Medveczky Balázs – által betöltött alelnöki és ügyvezetői tiszt. Ha ez megvan, megpróbálnák lemondatni Medveczkyt az ügyvezetői tisztségről, arra hivatkozva, hogy létszámcsökkentésre tett előkészületei törvényt sértenek. Ezután új ügyvezetőt neveznének ki a tévé élére.

Az érintett régiók önkormányzatai – pártállástól függően – vagy tiltakoznak a stúdiók megszüntetése ellen, vagy mint Nógrádi Zoltán, fideszes országgyűlési képviselő: azt kéri a dél-alföldiektől, támogassák anyagilag az MTV szegedi regionális stúdióját, hogy „kihúzhassa” az új parlament megalakulásáig. A történelmi egyházak vezetői eközben a felekezeti műsorokért aggódnak – ugyanis ezek támogatása, így műsorideje is csökkenne.

Mindeközben a felmérések azt jelzik, hogy az MTV-t egyre kevesebben nézik. Az idei adatokból kiderül: a reklámbevételek szempontjából legfontosabb (18–49 éves) korosztályban a csak kábelen, műholdon terjesztett Viasat szórakoztató csatorna is megelőzi a közszolgálati adót. Az m1 adásait e korcsoportban főműsoridőben a nézők mindössze öt százaléka követi figyelemmel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.