Kromofággal „bírálják” a zákányi romatelep felszámolóját

Félidőhöz közeledik Zákányban a cigány telep felszámolásának a programja. A vezetőjét ért atrocitás és egy népszavazási kezdeményezés jelzi: törékeny a falu nyugalma.

Viharos hónapok állnak a Somogy megyei Zákány lakói mögött. A község önkormányzata 50 millió forintot nyert a roma telep felszámolására a szociális tárcától, ám a helyiek közül sokan nem támogatják a programot. Ellenzik, hogy a „romák ingyen kapjanak házakat”, és az is elhangzott, „a faluba költöztetésükkel véget ér a nyugalom Zákányban.” A falu vezetői közölték: a pályázati pénzből öt házat vesznek, s azokba csak bérlőként költözhet majd a telepen nyomorúságos körülmények között élő négy család. Elbontják a telep víz, gáz, és csatorna nélküli épületeit, közmunkaprogramot indítanak, és szakmát adó tanfolyamra íratják be az aktív korúakat.

A lakossági tiltakozások nem csitultak, a viták miatt pedig szeptemberben lemondott a falu polgármestere és egy képviselő. Ezután Jankó Szabolcs alpolgármester vette át a falu vezetését, s a képviselőkkel egyetértve úgy döntött: nem mondanak le a telep felszámolásáról. Azóta két hónap telt el.

– Egy házat már megvásároltunk, a többi négyet még idén kifizethetjük. Ezt követően közbeszerzési eljárást írunk ki az épületek felújítására. A telepen élő aktív korúak közcélú munkásként dolgoznak. Hamarosan életvezetési tréninget indítunk a számukra, hogy segítsük beilleszkedésüket – összegezte Novográdecz Antalné, a zákányi telepfelszámolás projektvezetője, aki hozzátette: a program félidejéhez közeledve úgy tűnik, sikerült behozni az őszi viták miatti késlekedést, időben befejeződhet a program, az érintett családok májusban beköltözhetnek új otthonaikba.

A program azonban mind a mai napig megosztja a zákányiakat. Erre utal, hogy a telepfelszámolás bírálói népszavazást próbáltak kezdeményezni az ügyben. Azt a kérdést tették volna fel a zákányiaknak: „Egyetért-e ön azzal, hogy az önkormányzati testület a szegregációs programról hozott határozatát visszavonja?” A népszavazás azonban elmaradt, sőt, már az azt megelőző aláírásgyűjtésre sem kerülhetett sor a jegyző és a Nagyatádi Városi Bíróság döntése miatt.

– Nem hitelesíthettem az aláírásgyűjtő íveket, mert a jogszabályok szerint nem lehet ilyen, a falu költségvetését közvetlenül és jelentősen érintő ügyben népszavazást kiírni – mondta László Piroska, Zákány jegyzője, a helyi választási iroda vezetője. – Döntésem miatt az érintettek bírósághoz fordultak. A bíróság a közelmúltban hagyta jóvá az elutasító határozatot, vagyis nem lesz népszavazás a telepfelszámolási programról Zákányban.

A megosztottságot, az indulatokat jelzi az is: maró anyaggal – valószínűleg kromofággal – öntötték le a telepfelszámolási program projektvezetőjének autóját. Az esetről Novográdecz Antalné – nem akarva tovább szítani a feszültséget –nem akart nyilatkozni.

Az, hogy a telepfelszámolás továbbra is érzékeny téma a somogyi községben, kiderült, amikor a korábbi polgármester lemondása miatt – december hatodikára – kiírt időközi választáson induló jelöltek bemutatkoztak. A megjelentek kiemelt figyelmet szenteltek a telepfelszámolásnak. A rendezvényen a három jelölt közül ketten vettek részt: a jelenlegi fideszes alpolgármester, Jankó Szabolcs, valamint a község egykori iskolaigazgatója, a függetlenként induló Merész István. Mindketten kiálltak a program mellett, igaz, más-más indokkal. Jankó Szabolcs szerint a projekt jó és megvalósítása szükséges. Merész István szerint viszont más módon kellene a romák integrációját segíteni, de a projektet – mivel már folyamatban van – nem szabad leállítani.

A harmadik polgármesterjelölt, Légár János kérdésünkre azt mondta: ha őt választanák meg, valószínűleg folytatná a telepfelszámolást.

A vasút melletti telepről falubeli házakba költöztetik a romákat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.