Vesztegetés és hűtlen kezelés - nyomoznak Magit híd és a 4-es metró ügyében

Vesztegetés és hűtlen kezelés gyanújával nyomozást rendelt el a 4-es metró és a Margit híd ügyében ismeretlen tettesek ellen a Fővárosi Főügyészség.

Karsai Péter független képviselő legfőbb ügyésznek címzett „írásbeli választ igénylő” kérdését az ügyészi szervezet feljelentésként értékelte. Ezért – mint a köztévé értesülését megerősítő Skoda Gabariella szóvivő elmondta – a Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el a 4-es metró építése és a Margit híd felújítása ügyében. Karsai elmondta: azért fordult a legfőbb ügyészhez, mert az ügyészség sajtóértesülések alapján nem indít nyomozást.

Munkában a 4-es metró fúrópajzsa. Túlszaladt?

Más a helyzet, ha egy képviselő felhívja a bűncselekménygyanús esetekről, jelenségekről szóló hírre az ügyészség figyelmét. Az ugyanis már – tartalmától függően – bejelentésnek vagy feljelentésnek minősül…

Így van ez akkor is, ha Karsai is elismerte, hogy nem tett mást, mint összegyűjtött néhány folyamatban lévő, s különféle gyanúkkal terhelt nagyberuházással kapcsolatos hírt, és azt kérdezte a legfőbb ügyésztől, szándékában áll-e vizsgálatot indítani az adott ügyekben. Felhívta rá a figyelmet, hogy a Margit híd 13 milliárd forintosra becsült felújítására a közgyűlés 26 milliárdot szavazott meg. Feltette továbbá a kérdést, miért nőtt 2004 óta két és félszeresére, 195 milliárdról 511 milliárd forintra a 4-es metró várható bekerülési költsége?

Karsai felhívta a legfőbb ügyész figyelmét a Transparency Internationalnak a magyarországi korrupcióról szóló jelentésére. Emlékeztette: a 4-es metró és a Margit híd felújításával kapcsolatban nem csak a sajtóban nyilatkozó szakértők adtak hangot gyanakvásuknak. A metróberuházással kapcsolatban például az ÁSZ is jelentős szabálytalanságokra bukkant, az Európai Bizottság pedig 11 nyílt, pályázat nélküli szerződéskötés miatt 43 milliárd forint uniós támogatást vont meg a projekttől.

Az ügyészség ezt nem vitatva arra hívta fel a figyelmet: nem kötelessége az ÁSZ és az EU honlapjait bújni, találnak-e magyarországi bűncselekményre utaló információt. Különben is: az ÁSZ rendszerint átadja az összes olyan vizsgálati jelentést az ügyészségnek, melyben fel merül valamilyen bűncselekmény gyanúja.

A Fővárosi Főügyészség a BRFK gazdaságvédelmi főosztályát jelölte ki a nyomozásra. Hűtlen kezelés és vesztegetés gyanújával ismeretlen tettesek ellen kell nyomozniuk. Nem zárható ki más bűncselekmények gyanúja. A BRFK-n már három irodahelyiséget kiürítettek – egyet a Margit híd felújításával kapcsolatos iratoknak, kettőt a 4-es metró dokumentumainak. Pedig ők is csak a sajtóból értesültek a nyomozás elrendeléséről, az irat csütörtöki délig még nem érkezett meg a Teve utcába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.