Rossz pályázatok– ötszörös pénz

Tegnap Topolánszky Ákost, az Ifjúsági és Sportminisztérium 1999 és 2003 közötti helyettes államtitkárát hallgatta meg tanúként a Zuschlag-perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróság.

Topolánszky azt mondta: sem Zuschlagot, sem a perben érintett szervezeteket nem ismeri. 2003-ban, amikor Gyurcsány Ferenc került a tárca élére, a szakmai kérdések kerültek előtérbe, kifejezett utasítás volt a politikai lobbi háttérbe szorítása. Ez a szemlélet három-négy hónapig tartott. Az ifjúsági támogatások területén a politikai szempont a pályázatok kiírásánál szerepet játszott.

Dr. Fodor Endre bíró felolvasta Topolánszky nyomozati szakban tett tanúvallomását, amely szerint Mesterházy Attila politikai államtitkár volt az, aki teljesítette a politikai megrendeléseket. Egy esetben azt kérte számon, miért nem került be bizonyos szervezet a támogatandók közé, majd döntésének megváltoztatására utasította. A tanú közölte: Ocsovai Tamás helyettes államtitkár azt mondta neki, Zuschlag rendszeresen kereste őt bizonyos egyesületek támogatása érdekében.

A bíróságon egy másik tanú, aki pénzügyi referensként dolgozott az ifjúsági tárcánál 2001 és 2006 között, úgy fogalmazott: a perben szereplő szervezetek támogatási kérelmei alacsony színvonalúak voltak, nagyon hasonlítottak egymásra, ezért megesett, hogy már az első körben kiestek a támogatásra alkalmasok közül, később mégis visszakerültek. Hozzátette: a perbéli szervezetek számára kiutalt támogatások jóval magasabbak voltak a szokásosnál: egy-kétszázezer forinttal szemben a Zuschlaghoz köthető szervezetek egymilliót vagy annál is többet kaptak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.