Draskovics Tibor befejezte

Draskovics Tibor lemondott. Az igazságügyi és rendészeti miniszter bejelentette, hogy az érdemi munkát elvégezte, és nem érzi úgy, hogy a választások előtti pártharcokban feladata volna. Ezért döntött: befejezi.

A választások lebonyolításáért is tárcája vállalja a felelősséget, a soron következő hónapok tehát valóban fokozott politikai feszültséget ígértek a miniszternek. Ezt nem vállalta. Eredményei közé sorolta, hogy az ő időszakában fogadták el az új polgári törvénykönyvet, a büntető törvénykönyv jelentős módosítását.

Maga kudarcként élte meg, hogy a szélsőségesekkel szembeni fellépés jogi kereteit nem sikerült hatékonyabbá tenni, másfelől idetartozik, hogy a Magyar Gárda betiltása után tárcája szokatlan gyorsasággal igazította a helyzethez a jogszabályokat. Draskovics tette meg a legnagyobb utat a kormány tagjai között, hiszen korábban volt – Medgyessy Péter mellett –miniszterelnöki kabinetfőnök, pénzügyminiszter, majd a második Gyurcsány-kormány reformcentrumának vezetője. A jövőben a magánszektorban fog dolgozni. Az ellenzék üdvözölte, bár elkésettnek tartja a lemondást. Biztatta a kormány egészét, kövessék a példát. A lapunk által készített körkép szerint azonban nem valószínű, hogy a Bajnai-kormányból más is lerövidíti a ciklust.

Cserbenhagyás-e? – tettük fel a kérdést egy sor ismert baloldali, illetve liberális politikusnak, de már nem a konkrét lemondás kapcsán. Az SZDSZ szinte minden ismert vezetője kihátrált a politikai életből, ez volt a kérdés alapja. Tamás Gáspár Miklós szerint ez nem a szabadelvű választók cserbenhagyása, hanem a politikai vereség beismerése. Hangsúlyozza, hogy ő még egy ereje teljében lévő pártnak fordított hátat, ami más helyzet, mint a mostani.

Igenis cserbenhagyást lát Donáth László lelkész, szocialista politikus, a társadalom magára hagyását, de nem elsősorban politikusok, hanem tágabb kör, a balliberális értelmiségiek részéről. Donáthnak azonban meggyőződése, hogy nem az énekes szüli a dalt, hanem a dal az énekesét: ha ez a politikai elit már nem tud segíteni az embereknek, jönnek mások.

Csapatától búcsúzik Draskovics
Csapatától búcsúzik a miniszter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.