Megoldatlan az egynapos ellátás finanszírozása

- A Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) szerint meg kell oldani az egynapos ellátás finanszírozását - jelentette ki a kormány mellé rendelt testület tegnapi ülése után tartott sajtótájékoztatón Papp Zoltán elnök. Elmondta: az egészségügyi tanács örvendetesnek tartja, hogy az utóbbi időben nőtt az egynapos ellátás során kezelt betegek száma, de felhívja a figyelmet arra, hogy erről az ellátásról a kórház maga dönt a meglévő teljesítményét figyelembe véve, ami erősen korlátozza az egynapos beavatkozások számát.

A tanács elnöke tájékoztatóján jelezte azt is, hogy a csak egynapos ellátásra pályázó intézmények egy része nem tudja a meglévő kapacitását kihasználni, míg mások több beteget látnak el.

A jövő az, hogy minél több egynapos ellátás legyen, de ennek meg kell teremteni az anyagi hátterét, e nélkül hiába biztatják az intézményeket, hogy ezeket a beavatkozásokat részesítsék előnyben - fogalmazott egyebek mellett az elnök.

A tanács foglalkozott a mentés és a betegszállítás szétválasztásával is. Papp Zoltán szerint e két feladat másfél évvel ezelőtti kettéválasztása jó döntés volt, működik a betegszállítás Magyarországon. Jogszabályi és szakmai módosításra azonban még szükség lehet, és ebbe a munkába be kell vonni az Országos Betegszállító Szolgálatot is - tette hozzá. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.