A pert megnyerték, az ágyakat még nem

Jogerősen pert nyert a Legfelsőbb Bíróságon a miskolci Szent Ferenc Kórház az Egészségügyi Minisztériummal szemben. A fenntartó Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a keresetben az aktív, a gyógyítást szolgáló ágyak több évvel ezelőtti megszüntetésének jogszerűségét vitatta. A kórház nyert, de ettől még nem kapja vissza aktív osztályait.

Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke azt mondja: a bírói ítélet szerint jogtalanul vették el a miskolci megyei kórháztól az egészségügyi reform keretében az aktív ágyakat. Ugyanakkor a bíróság nem mondta ki, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotokat. A megyei önkormányzat álláspontja szerint azonban egy jogszerűtlenül meghozott döntés nyomán kialakult helyzetet nem szabad legalizálni. Ezért az ÁNTSZ-hez, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz fordulnak, hogy a Szent Ferenc Kórház az elvett 240-ből kapjon vissza 80 aktív tüdőgyógyászati és 40 reumatológiai ágyat.

Kása Miklós, a kórház igazgatója érdeklődésünkre elmondta: a Szent Ferencben 2007. április elseje előtt 160 ágyon tüdőgyógyászati ellátás működött, ez volt az intézmény fő profilja. További 40-40 ággyal rendelkezett a reumatológiai és a belgyógyászati osztály. Az akkori szakminiszter, Molnár Lajos döntése alapján mindezt megszüntették, azóta az intézmény 282 ágyas rehabilitációs intézetként működik.

Az addigi 160 tüdőgyógyászati ágyból nyolcvan megszűnt, a fennmaradó nyolcvanat pedig felosztották az edelényi kórház, valamint a Szent Ferenccel majdnem szemben, az út másik oldalán, a miskolci önkormányzat fenntartásában működő Semmelweis kórház között 30-50 arányban. Kása Miklós szerint az edelényi átcsoportosítás szakmailag még magyarázható, hiszen ott régóta folyik tüdőgyógyászati munka, de a Semmelweis kórházban egyetlenegy tüdőgyógyász szakember nem volt.

Ennek a hátrányát az is igazolja, hogy ugyan a Szent Ferencben papíron 2007. áprilisától megszűnt az aktív ellátás, három hónapig mégis ők látták el a tüdőgyógyászati feladatokat, mert a szemközti intézmény nem volt felkészülve a betegek fogadására - állítja a kórházigazgató.

A reumatológia 40 ágya a diósgyőri kórházhoz került, ahol hasonló helyzet állt elő. Az igazgató véleménye szerint a mai napig jobbak a feltételek a két szakterület ellátásához a Szent Ferencben, mint a másik két intézményben.

Kása Miklós szerint a miniszter döntése nyomán nemcsak az előzőleg számos fejlesztést, beruházást végrehajtó kórház, de a régió egészségügyi érdekei is sérültek. Megszűnt például a bronchológiai készenléti ügyelet, amelynek keretében napi 24 órás szakmai segítséget nyújtottak az intézmény orvosai a megye kórházainak.

Az igazgató azt mondja: a szakmai stáb két orvos kivételével együtt maradt, így ha visszakapják az aktív ágyakat és megkapják az ahhoz járó finanszírozást az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP), minimális létszámbővítéssel újra tudják indítani a tüdőgyógyászatot, valamint a reumatológiát.

Az OEP-től megtudtuk: az ügy egyelőre nem hozzájuk tartozik, mivel - álláspontjuk szerint - nem finanszírozási, hanem törvényalkotási kérdésről van szó. Bálint Orsolya, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője érdeklődésünkre közölte, hogy a Legfelsőbb Bíróság ítélete nem kötelezte új eljárás lefolytatására a szaktárcát, így semmi nem indokolja a jelenlegi helyzet megváltoztatását. Ezzel együtt - ha a térség szakmai szervezetei, vagyis a Regionális Egészségügyi Tanács (RET), valamint az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézete indokoltnak látják - van lehetőség a kapacitások módosítására. Ezt egy 2009. január elsején életbe lépett törvény teszi lehetővé - jelentette ki a szóvivő. Ennek keretében az egészségbiztosító a kórházi kapacitások kihasználtságát vizsgálja, majd az eredmények alapján javaslatot tesz a RET-nek bővítésre, vagy csökkentésre. Az egészségügyi tanács véleményezi a javaslatokat, a végső szót pedig a területileg illetékes ÁNTSZ mondja ki. Kovácsné Bocsor Krisztina, az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézetének szóvivője kérdésünkre közölte: a Szent Ferenc Kórház jelzését megkapták, folyamatban van a kérdés jogi áttekintése.

A 2006-os kórházi karcsúsítással kapcsolatos miniszteri döntést első körben 54 intézmény támadta meg. A Fővárosi Bíróság Közigazgatási Kollégiuma előtt indult valamennyi pert megnyerte az egészségügyi miniszter. Bírósági másodfokra nem került egyetlen ügy sem, mert az eljárás egyfokú, ennek okán a Fővárosi Bíróság ítéletei a kihirdetéssel jogerőre emelkedtek.

Ezt követően 10 esetben kezdeményeztek a kórháztulajdonosok rendkívüli perorvoslatot a 2006-os kórházi ágyszámcsökkentés miatt. Két esetben a Legfelsőbb Bíróság elutasította a kérelmezőket, 6 esetben hatályon kívül helyezte Molnár Lajos akkori egészségügyi miniszter ágyszámokra vonatkozó döntését, és ezekből két eljárásban történt új eljárásra utasítás, két esetben még nem született döntés.

Az érintett kórházak a Legfelsőbb Bíróság döntései ellenére sem kaphatják vissza ágyaikat, mert az év elején hatályba lépett jogszabályváltozások következtében már nincs mód arra, hogy a miniszter bármi módon megváltoztassa a kialakult kapacitásokat, azaz határozatot. A tárca sajtóosztálya szerint a legfelsőbb bírósági határozatokban nincs is szó arról, hogy felül kellene vizsgálni az ágyszámokat.

Jogtalanul vették el a Szent Ferenc Kórháztól az egészségügyi reform keretében az aktív ágyakat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.