A minimálbér jövőre 73 500 forintra emelkedik

Kompromisszumos megállapodás született tegnap az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. Eszerint a jelenlegi 71 500 forint helyett 73 500 forint lesz jövőre a minimálbér. A szakmunkások bérminimuma 87 500 forintról 89 500 forintra emelkedik. A nettó keresetek jövőre a remények szerint megőrzik a reálértéküket.

A bérmegállapodásról szóló tárgyalások szeptember 8-án kezdődtek. Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára az ülés után úgy fogalmazott: nagyon kicentizett megállapodást sikerült kötni, mind a két oldal jelentős kompromisszumokat kötött.

A munkaadói oldal számításai szerint az emeléssel a minimálbér megőrzi reálértékét. (Az összeg a tervezett 3,9 százalékos jövő évi inflációt feltételezve csekély reálbér-növekedést jelent.) A munkaadók a nettó keresetek reálértékének megőrzését javasolták - közölte Rolek Ferenc, a munkaadói oldal elnöke. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke szerint ők elmentek a lehetőségek határáig. Több munkaadói szövetség a garantált szakmunkás bérminimumról szóló megállapodással nem értett egyet, de nem élt vétójogával.

A munkavállalók számára elfogadható a minimálbér reálértékének megőrzése - így kommentálta a döntést Pataky Péter. Az MSZOSZ elnöke utalt arra, hogy a kormányzati oldal által kidolgozott táblázat szerint a keresetek reálértékének megőrzéséhez 160 ezer forintig átlagosan 3 százalékkal kell emelni a bruttó kereseteket. E határtól 600 ezer forintig nincs szükség emelésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.