Megszorít, de továbbra sem takarékos az MTV

Bár elfogadták a költségvetést, benne a Magyar Televízió támogatásának kilencmilliárdos csökkentését, kaphat még állami pénzt a tévé, ha hitelesen gazdálkodik a közpénzekkel - nyilatkozta Bajnai Gordon miniszterelnök. Nem tudni, mit értett ezen. Mindenesetre tény: év végéig ezres nagyságrendben készül mobiltelefon-szerződéseinek megújítására a köztévé. Valószínű, hogy nagyrészt új készülékeket szereznek be. Ahány dolgozó, annyi mobil.

Bár a köztévé - hosszú idő után először - jövőre nem kap a kötelezően járó, a médiatörvényben rögzítetteken felül támogatást, a kormányzat felkínálta a kiutat. Bajnai Gordon miniszterelnök a NOL-nak adott vasárnapi interjújában úgy nyilatkozott: ha a Magyar Televízió letesz egy hiteles gazdálkodási tervet, és egy ahhoz illeszkedő, valóban a közt szolgáló szakmai vállalás-csomagot, akkor ehhez a kormány megadja a szükséges pénzügyi támogatást. A több tucat milliós fizetést, az utóbbi években összességében százmilliós jutalomkifizetések rendszerét viszont elfogadhatatlannak tartja.

Orbán Viktor viszont nemrég arra biztatta a köztévé munkatársait: tartsanak ki a választásokig. Értsd: egy leendő Fidesz-kormány "kistafírozza" az intézményt.

Egyelőre azonban az a helyzet, hogy eddigi forrásai harmadával csökkentek, s bár 160 dolgozójától csoportos elbocsátás keretében megválik a köztévé, a másik oldalon a takarékosság még mindig nem tűnik feltétlen parancsnak. Korábban több külsős szerződést az anyagi ellehetetlenülésre hivatkozva mondtak fel, ennek ellenére ősz óta újabb külsős műsorokra kötöttek szerződéseket. Eközben viszont bejelentették, hogy felszámolják a regionális stúdiókat.

Most másfél ezres mobiltelefon-flottáját cserélné ki az intézmény. A mobilszolgáltatásokat eddig biztosító Magyar Telekom Nyrt.-vel ugyanis év végén lejár a tizenkét éve kötött szerződés, így az MTV kénytelen új partner után nézni.

Az ezerhatszáz dolgozót foglalkoztató Magyar Televízió Zrt.-nek jelenleg 1625 mobiltelefon-előfizetése van; ebből 1459 a telefon, 166 vezeték nélküli, széles sávú internetelérést biztosít. A tévé rendelkezik száz, úgynevezett BlackBerry-licenccel és -előfizetéssel. Ez a közepes és nagyvállalatok számára ajánlott licenc - a hozzá tartozó "okos" telefonnal - lényegében egy komplett, zsebben hordható iroda.

A telefon használója azonnal hozzáférhet a céges levelezőrendszerhez, a vállalati szerveren tárolt adatokhoz. Egy speciális alszolgáltatás révén teheti mindezt úgy, hogy nem lép kapcsolatba a vállalati hálózattal. A speciális licenc díja igazodik a szolgáltatások szintjéhez: az alapdíj havi hatezer forint előfizetésenként, a BlackBerry-telefon ára 80-90 ezer forint darabonként (közbeszerzésben és csomagban vélhetően ennél jóval alacsonyabb ár is elérhető).

Mivel a mobiltender még előkészítés alatt áll, annak tartalma nem ismert. Kuratóriumi forrásaink viszont megerősítették: a köztelevízió a válságban sem törekszik a takarékos beszerzése. Úgy tudják, az eddiginél is nagyobb flottára szeretne előfizetni az MTV, és a BlackBerryk számát is növelnék. A kuratóriumban "kiverték a biztosítékot" a százas nagyságrendben működtetett drága telefonok. Vajon van-e száz olyan vezetője az MTV-nek, akinek esetében egyértelmű cégérdek, hogy bármikor - akár külföldről is - figyelhesse levelezését.

A vezeték nélküli internet-hozzáférések száma szintén megdöbbentette a tulajdonosokat: másfél száznál több a havi nyolc gigabájt adatforgalmat lehetővé tevő mobilinternet-előfizetés. Úgy tudjuk, a közbeszerzési eljárás tervezete - éppen a fenti kifogások miatt - nem is ment át elsőre a kuratóriumon. Másodjára pedig csak úgy, hogy a kurátorok a menedzsment előterjesztésében szereplő összeget mintegy húsz százalékkal csökkentették.

Az anyagi gondokra a kormányzati pénz lenne az egyetlen lehetséges megoldás. Kuratóriumi forrásaink nyilvánvalóvá tették: a jelenlegi ügyvezetővel erre a támogatásra aligha számíthat a köztelevízió. A médiumot felügyelő kuratórium pénteki ülésének napirendjén szerepel is az MTV alapító okiratának módosítása. A statútumnak azt a pontját változtatnák meg, amely, ha nincs elnök, automatikusan az alelnök(ök) kezébe adja az intézmény vezetését.

A módosítással, amelyet Czeglédi László elnök terjeszt majd elő, bevezetnék az ügyvezető fogalmát. Az ügyvezetőt szabadon választhatná és hívhatná vissza a kuratóriumi elnökség a televízió munkavállalói közül, kétharmad plusz egy szavazattal (a plusz egy szavazat lényegében az ellenzék vétójogát jelenti).

Így megszűnne a jelenlegi alelnök ügyvezetőként "bebetonozott" státusza. Kérdés, hogy az alapító okirat módosítása megkapja-e a szükséges kétharmadot a civil delegáltakkal kiegészített "nagykuratóriumban" pénteken. Információink szerint a Fidesz-közeli testületi tagok nem támogatják Medveczky Balázs meggyengítését, márpedig a nagykuratóriumban, a civil delegáltak körében a jobboldalnak túlsúlya van, nélkülük aligha módosítható az MTV alapító okirata.

Szerveződik a sztrájkbizottság

Még szerveződik a televízió sztrájkbizottsága, a megalakulás kimondásával még várunk - mondta a Népszabadságnak Kapuvári Gábor szóvivő. Mint mondta: figyelik, milyen, a miniszterelnök által is említett cselekvési tervet tesz le az asztalra a tévé ügyvezetése, illetve milyen döntés születik a pénteki nagykuratóriumi ülésen. - Ha a lépések az MTV felszámolása felé mutatnak, a sztrájkbizottság lépni fog - szögezte le a szóvivő.

A köztévé forrásai harmadára csökkentek, de a takarékosság még nem cél
A köztévé forrásai harmadára csökkentek, de a takarékosság még nem cél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.