Mars tér: a bódébontást áthelyezésnek hívják

Vasárnap éjszaka a szegedi önkormányzat lebontatta a várossal pereskedő Mars téri kiskereskedők pavilonjait. A kiskereskedők nemrég nyertek pert a város ellen - a bíróságon új eljárást kell kezdeni, szerintük addig nem lehetett volna a bódékhoz nyúlni. A piacigazgatóság szerint csupán áthelyezés történik.

Az évtizedek óta a szegedi piactéren lévő ideiglenes bódék helyett piaccsarnokokat kíván építtetni a szegedi önkormányzat. Egy ideig úgy tűnt, sikerül megegyezni a Mars téren árusító ruházati, zöldség- és műszaki kereskedőkkel, hogy beszállnak a költségekbe, cserébe elfogadható áron bérleti jogot kapnak az új csarnokokban. Azóta az önkormányzat jelentősen felemelte a kereskedőktől kért összeget. Többségük ezt nem fogadta el. A zöldségkereskedők üzletét a hipermarketek olcsó árai, a ruházati kereskedőkét a kínai áru és a belvárost elözönlő angol turkálók rontják, ezért - állítják -, nem tudják kitermelni a magasabb díjat.

A kereskedők kártérítést is kértek az ideiglenes fennmaradási engedéllyel épült bódéikra, amelyek többsége a hatvanas évek óta áll a helyén. Ezt az önkormányzat nem hajlandó kifizetni, ezért több per is indult. Némelyikben az önkormányzat lett nyertes, a közelmúltban egy másik per a kereskedők részsikerével zárult: a Csongrád Megyei Bíróság az első fokon eljáró, és ott a város javára ítélő Szegedi Városi Bíróságot új eljárás lefolytatására utasította. Annak befejezéséig a helyükön kellett volna maradniuk az építményeknek.

Pusztai Lajos, a piacigazgatóság vezetőjének közleménye szerint nem is bontják le, hanem a Mars tér egy másik részére helyezik át a pereskedők bódéit. Vasárnap éjszaka le is zárták a teret, és bontani kezdték a bódékat, amelyek egy részében az árukészlet is ott volt. A kereskedőket nem engedték az üzlethelyiségeik közelébe, így azt sem tudták ellenőrizni, nem tűnik-e el valami az árujukból.

A pereskedő árusok bódéi valóban akadályozták az új, nagy piaccsarnok építésének megkezdését. Ez a beruházás része egy nagyobb, a belváros rekonstrukcióját célzó, az Európai Unió támogatásával megvalósuló projektnek, amelynek keretében újabb nagy kereskedőcég, az Árkád települ le a piac szomszédságában.

A vasárnap esti bódébontó akció hírére megjelent a Mars téren több fideszes politikus is. Bodó Imre országgyűlési képviselőt azzal utasították ki a piac területéről, hogy az most munkaterület. Az viszont látszik, hogy a Mars téri ügy része a helyi politikai küzdelemnek: a szegedi önkormányzatban ellenzéki Fidesz ebben a kereskedőket támogatja.

Farkas László, az egyik érintett elmondta: az ő épülete - bármi szerepel is a papírokban -, nem tekinthető ingóságnak. Ugyanakkor Mózes Ervin címzetes főjegyző egy jogerős bírósági ítéletre hivatkozik: e szerint a bódék nem építmények. Ez esetben viszont ingóságok, amelyeket át lehet helyezni. Erről hozott döntést november 25-én az önkormányzat jogi és ügyrendi bizottsága, és ezt hajtották végre vasárnap éjszaka.

Botka László, Szeged szocialista polgármestere kérdésünkre közölte: ő nem a minél magasabb kártérítési díjat kizsarolni akaró 13 pereskedő érdekeit veszi figyelembe, hanem azokét, akik az építendő korszerű és esztétikus piaccsarnokban lekötötték az árushelyeket. A polgármester zsarolásnak tekinti a pereskedők követeléseit, és nem hajlandó engedni, hogy feltartóztassák a városrekonstrukciót.

Kereskedők - kerítésen kívül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.