A járvány elleni küzdelem titkos szolgálata

Miközben a civil közönség egyre reálisabban vélekedik az új influenza elleni oltóanyagról, a parlamenti képviselők változatlanul pártállásuktól függően ítélik biztonságosnak vagy kockázatosnak a vakcinát gyártó Omninvestet. Ez derült ki tegnap a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén is.

Hiába mind erősebb a lakosság bizalma és egyben az oltatási hajlandósága az új influenza elleni vakcina iránt, a szer gyártója körül nem csitulnak a politikai viták. Sőt. Az ellenzék számára nem elfogadható, hogy az influenza elleni vakcinákat gyártó Omninvest tulajdonosait nem tudja azonosítani. E tekintetben a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén sem lettek okosabbak. Tóth Károly, a testület szocialista alelnöke szerint azonban minden részlet tisztázódott. Hiszen megtudhatták, hogy személy szerint ki a cég többségi tulajdonosa, és az Omninvest nemzetbiztonsági védelmével kapcsolatos kérdések is tisztázódtak. Az oltóanyag stratégiai termék, ezért a gyártóüzem biztonságos működtetéséhez szükséges szabályok elkészítésében nyújtottak segítséget a cégnek a szakszolgálatok.

Ismert a tulajdonos, de nem a nyilvánosság számára

Simicskó István, a bizottság KDNP-s elnöke az ülés után mindenesetre változatlanul azt mondta: a bizottság mai ülésén a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetőjét hallgatják meg, és megpróbálja tisztázni vele az Omninvest tulajdonosi szerkezetét. Reméli, Balajti Lászlótól majd választ kap, és végre a közvélemény is megismerheti, kik állnak a cég mögött. Úgy tudjuk, a zárt ülésen az NBH ezredese tájékoztatta az Omninvestről a képviselőket, ám a cégadattárból is megismerhető adatokon kívül egyéb nem derült ki. Gulyás József (SZDSZ) képviselő szerint nem az a kérdés, hogy jó vagy sem a vakcina, sokkal inkább arról, sza-bad-e a bizonytalanság látszatát kelteni egy olyan ügyben, ahol ekkora közpénzeket költ el az állam.

Az Omninvest 1995-ös születése óta állami megrendelésekből él: az ÁNTSZ kizárólag e cégtől veszi az évi influenza-járványok elleni oltóanyagot. A cég 2 százaléka Laczkó Tamás ügyvezető kezében van, a fennmaradó 98 százalékot a Cipruson bejegyzett Sumpter Pharmaceuticals Ltd. nevű offshore cég tulajdonolja.

A gyógyszerszakmában a társaság neve ismeretlen, a tulajdonosról az ügyvezető egy korábbi Figyelő-riportban annyit mondott: "Ez egy régi kapcsolat. Jól működik, mint tulajdonos. Igaz, hogy nincs gyógyszergyártó kapacitása, de van kapcsolatrendszere, és ellát bennünket azokkal az információkkal, amelyek ahhoz szükségesek, hogy ezen a piacon ott tudjunk maradni."

Nos, most a bizottság megtudta, ki a tulajdonos, de nevét nem hozzák nyilvánosságra. Rácz Jenő korábban egészségügyi miniszterként közölte: a Nemzetbiztonsági Hivatal átvilágította a céget, és mindent rendben talált, ezt megerősítette Székely Tamás is.

Az állam három éve kétmilliárd forinttal támogatta az Omninvestet az akkor világjárvánnyal fenyegető madárinflunza elleni vakcina kifejlesztése érdekében. Az ügy azóta is a hazai innováció történetének egyik legfordulatosabb és legtitokzatosabb története. Az oltóanyagot ugyanis csak hazai pályán törzskönyvezték, független nemzetközi vizsgálat máig nem készült a madárinfluenza elleni vakcina hatásosságáról. Anélkül pedig nincs komoly tranzakció a nemzetközi oltóanyagpiacon sem, igaz a madárinfluenza nem is okozott járványt.

Már 13 hazai áldozata van az új influenzának. Egyikük, egy tiszafüredi 18 éves fiatalember a múlt héten halt meg, de csak most készült el a boncolási jegyzőkönyv, amely megerősítette a halál pontos okát. Egy 52 éves esztergomi férfi a hétvégén halt meg. Két halálesetet hétfőn Pécsről jelentettek. Az oltópontok egyhetes működése alatt 16 174 ember kért oltást. Az országos tiszti főorvos szerint az emberek láthatóan megértették: szükség van a vakcinára a járvány megelőzéséhez. Sajnálatos, hogy várandósoknak kellett az intenzív osztályra kerülniük ahhoz, hogy a terhesek is fontosnak ítéljék az oltást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.