Az átfestett szarvaskői tábla

Néhány hétig egy furcsa tábla virított a Heves megyei Szarvaskőn: a helyi Leader-közösséget jelző felirat a "Magyar falu" elnevezéssel és egy árpádsávos, Nagy- Magyarországot ábrázoló matricával egészült ki.

Van előnye annak, ha valamely település az úgynevezett Leader-akciócsoport tagja: könnyebben juthat uniós támogatáshoz, egyeztetheti az érdekeit a szomszédos településekkel, szövetkezhet a fejlesztésre helyi és környékbeli vállalkozókkal, civil szervezetekkel. Ilyen akciócsoport az Egri Vidék Kincsei névvel létrehozott, Demjéntől Verpelétig tizennégy települést összefogó hálózat is, amely 2007 és 2013 között összesen félmilliárd forintos fejlesztési pénzzel gazdálkodhat. Ebből az 500 millió forintból jut például játszóterek fejlesztésére, barlanglakások átalakítására kézművesműhelyekké, foglalkozásbővítésre és vállalkozások ösztönzésére.

Az uniós előírások szerint minden, a programba bekapcsolódott településen ki kell tenni egy olyan táblát, amely jelzi ezt az együttműködést. Ezen az "Európai Falu" (vagy "Európai Város") és a "Leader- közösség" szavak szerepelnek, valamint zöld-fehér alapon egy, az összetartozást jelképező piktogram.

Szarvaskőn azonban, néhány hétig egy másféle tábla fogadta az erre járókat. A pár száz lelkes bükki település - amely idilli környezetben, a Bükki Nemzeti Park kapujában található, s egyebek között arról híres, hogy annak idején itt forgatták az Örkény István Tóték című kisregényéből készült filmet - szintén tagja az Egri Vidék Kincsei akciócsoportnak. Tábláján azonban a következő felirat szerepelt: "Magyar Falu, Leader-közösség", a piktogram mellett pedig egy árpádsávos zászló virított.

Szerettük volna megkérdezni Barta Győzőt, a falu polgármesterét arról, hogyan került ki ez a nem szabványos, demonstratív üzenetű tábla, s miként jellemzi a falut. Ő azonban csak az egyik községházi ügyintézővel üzent, mégpedig azt: a táblát nem az önkormányzat tette ki, s maga is csak tőlünk szerzett tudomást arról, milyen felirat és jelkép díszíti a táblát. Hozzátette: valaki bizonyára leragaszthatta az eredeti feliratot.

Ez a válasz már csak azért is meglepő volt, mert az árpádsávos-magyar falus felirat november eleje óta ott díszelgett a táblán.

Az Egri Vidék Kincsei akciócsoportot működtető non-profit közhasznú társaság egyik munkatársa, Jánosi Zoltán megkeresésünkre annyit mondott: hozzájuk nem érkezett bejelentés a felirattal kapcsolatban. Az eredeti, az előírásoknak megfelelő táblát minden Leader-közösségi tagtelepülés megkapta, ennek költségeit uniós forrásokból biztosították. A tábla átfestésére, átírására nincs mód, ha ilyesmi történik, vissza kell állítani az eredeti állapotot.

Legfrissebb információink szerint a táblát az elmúlt napokban leszerelték. Helyére visszakerült a régi felirat.

A szarvaskői tábla, amelyet már leszereltek
A szarvaskői tábla, amelyet már leszereltek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.