Mercedes: kiterjesztenék a pert a kecskeméti gazdák

A kecskeméti önkormányzat és a Mercedes perbehívására készülnek az egykori földtulajdonosok. A tárgyalás szerdán folytatódik.

Élesbe fordult a Kecskeméten épülő Mercedes-gyár alatti földterületet korábban parcellánként lekötő ingatlanközvetítő cég elleni per. Az eljárást indító hét egykori földtulajdonos ugyanis keresetmódosítást nyújtott be, amelyben újabb alperesek bevonását jelentik be, ha az opciós, illetve az adásvételi szerződések semmisségének megállapításához szükséges lenne. Ez a gyakorlatban a kecskeméti önkormányzat, illetve a Daimler-Benz AG. magyarországi leányvállalatának perbe hívását jelenti.

Az új perirat szerint a felperesek a jó erkölcsbe ütközőnek tartják, hogy a Best Invest Kft. a velük kötött látszatszerződésekkel "elvette tőlük ingatlanaik értékének 36 százalékát". Ráadásul nem is azzal bízták meg, hogy saját tagjait jelölje ki vevőnek, sőt azt sem kérték a cégtől, hogy a tulajdonjogokat átjátsszák az önkormányzatnak.

A könnyebb érthetőség kedvéért: a Best Invest Projekt Hungária Kft. jó üzleti lehetőséget szimatolva évekkel ezelőtt kezdte meg a várost délről elkerülő 54-es út melletti földek opciós szerződéssel való lekötését. A zömében néhány hektáros parcellák önmagukban nem sokat értek, együtt annál többet. Feltéve, hogy akad rájuk vevő. Tavaly nyáron akadt. A Daimler AG bejelentette: Kecskeméten építi meg az új Mercedes gyárat, ha a város biztosítani tudja a megfelelő fejlesztési területet. A város a Best Invest Kft. bevonásával prezentálta az ingatlant. A cég közvetítésével az önkormányzat összesen 7,7 milliárd forintért vette meg a Best által lekötött 441 hektárt százhetven tulajdonostól, amit egyben 8,9 milliárdért adott el a Mercedesnek. Az ingatlanközvetítő kétmilliárd forintos sikerdíjra tett szert az ügyletből. A megbízási szerződésben ugyanis ötvenszázalékos jutalékot kért, ha négyzetméterenként 600 forint fölötti áron értékesíti a területet. Ezt sokallják most a felperesek, akik öszszesen 643 millió forintra tettek szert földjeik eladásából. Szakértők szerint ez a valós piaci ár többszöröse.

A per indításában sokan politikai okokat vélnek felfedezni, lévén a kereset benyújtását a Jobbik szorgalmazta. (Egyik partnerszervezete a Mercedes építési engedélyezési eljárását is megtámadta.) Az önkormányzat és a Daimler hazai leányvállalatának perbevonására azért van szükség, mert nélkülük a semmisség nem tárgyalható. A megbízási szerződés érvénytelenítésekor ugyanis a bíróság arra kötelezheti a Mercedest, hogy adja vissza a felperesek földjeit. Mindezek pedig a Mercedes 800 millió eurós beruházásának elakadását okozhatják.

Az alapkövet már letették
Mercedes, Kecskemét, alapkő, Kurucz Árpád felvétele, autógyár,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.