Kovács is Mesterházy mögött

Egységesen áll ki az MSZP Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltsége mögött. Kovács László volt uniós biztos a mai választmányi ülésen mellette mond beszédet.

Megnyugvást hozott az MSZP elnökségi döntése, amellyel egységesen sorakoztak föl Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltsége mögött - a korábban jellemző belső mozgások elültek. Értesüléseink szerint néhány "egyéni hangtól" eltekintve a mai választmányi ülésen sem várható, hogy kettős jelölést szavazzon meg a pártparlament.

Tény, hogy a párt szociáldemokrata platformja Kovács László jelölését is szorgalmazza, de ennek az ötletnek nem lesz többségi támogatása. Az MSZP platformvezetői tegnap tanácskoztak, és nem tűntek megosztottnak: a Fekete Zoltán vezette Népi Platform és a Kiss Péter kancelláriaminiszter irányította Baloldali Tömörülés már rég felsorakozott Mesterházy mögött, ahogyan a Ficsor Ádám nevével fémjelzett Progresszívek is. Ficsor korábban még Kovács jelölése mellett érvelt azzal, hogy az elpártolt szavazókat ő inkább képes megszólítani, de ezzel együtt jó választásnak tartják, és támogatják Mesterházyt. A Baja Ferenc vezette Szocialista Platformra is számíthat a jelölt, különösen azután, hogy Szili Katalin is mellette szavazott. A Harmadik Hullám Platform támogatása nem kérdéses, ennek ugyanis Mesterházy a vezetője, ahogyan a Kertész Krisztián vezette Észszerűség és Felelősség Platform is mögötte áll.

A jelölését fölvető ötleteket alighanem épp Kovács László szerepvállalása állíthatja le. Értesüléseink szerint ugyanis részt vesz a választmány ülésén, és ott egy Mesterházyt támogató beszédet mond. Kovács László a Népszabadságnak anynyit mondott: örül annak, hogy az elnökség döntése után erős az egység. "Ehhez magam is szeretnék hozzájárulni, enélkül nincs sikeres választási szereplés" - jelentette ki Kovács.

Időközben több közvélemény-kutatási eredmény is megjelent a miniszterelnök-jelölti esélyekről. A Nézőpont Intézet által - a Heti Válasz megrendelésére készült - felmérés szerint, ha most vasárnap lennének a választások, akkor Orbán Viktornak nem volna komoly kihívója. A megkérdezettek 38 százaléka választaná a Fidesz kormányfő-jelöltjét, őt Bokros Lajos követi 16 százalékkal, Morvai Krisztina 6 százalékot kapott, míg a Mesterházy Attilát csak a megkérdezettek 5 százaléka jelölte meg. A Nézőpont Intézet kiemeli, hogy kutatásuk szerint Bokros még a szocialisták körében is népszerűbb az MSZP jelöltjénél. Hozzá kell tenni, hogy a Nézőpont még akkor végezte felmérését, amikor Mesterházy nem is volt jelölt.

A Századvég-Forsense legfrissebb adatai szerint Bajnai Gordon és Orbán Viktor közül a többség továbbra is a Fidesz első emberét tartja alkalmasabbnak a posztra, Orbánt 36, míg Bajnait 28 százalék választotta. Egy a HVG számára készített Medián-kutatás szerint a Fidesz támogatottsága ugyan csökkent, de így is "utcahosszal" vezet a szocialisták előtt, a két párt közti különség a Medián szerint jelenleg 29 százalék. A Tárki szerdán publikált felmérése szerint ez a különbség 28 százalékos. Abban szinte mindegyik kutató azonos eredményt hozott ki, hogy a következő parlamentbe három párt jutna be: a Fidesz, az MSZP és a Jobbik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.