Vérengző diákok a világban

1997. december 1. Az amerikai Kentucky állambeli Paducahban egy 14 éves fiú tüzet nyitott a saját iskolájában, megölve három társát és megsebesítve öt további diákot.

1998. március 24. Két amerikai fiatal (11 és 13 éves diákok) az Arkansas-beli Jonesboro iskolájának udvarán tartózkodó gyerekekre nyitott tüzet egy szomszédos házból, miután beindították az iskola riasztóját, hogy a gyerekeket az udvarra tereljék. Négy diákot és egy tanárt öltek meg, többeket megsebesítettek.

1999. április 21. A 18 éves Eric Harris és a 17 éves Tyler Klebold a denveri Columbine középiskolában követte el az eddig talán legnagyobb megdöbbést keltő, és azóta is sok utánzót inspiráló gyilkosságsorozatát. A két diák 12 diáktársával és egy tanárral végzett. Huszonegy embert sebesítettek meg, majd öngyilkosok lettek. Ez az ámokfutás ihlette Gus Van Sant Elefánt című filmjét és Michael Moore Kóla, puska, sültkrumpli (Bowling for Columbine) címre keresztelt dokumentumfilmjét is.

2006. november 20. Egy állig felfegyverzett egykori diák, Sebastian Bosse ostromolta meg a Münster közeli Emsdetten német város középiskoláját. A tizennyolc éves fiú több bombával, lőfegyverekkel és késsel felszerelkezve vette be magát a holland határhoz közeli település iskolájába, ahol lövöldözni kezdett, majd több gyereket túszul ejtett. Később végzett magával. Az ámokfutás mérlege: 11 sérült, köztük 5 lőtt sebbel. Bosse nem sokkal az ámokfutás előtt videoüzenetet tett fel az internetre, amelyben közli, gyűlöli az embereket, és az iskolájában „lúzerként”, vesztesként tekintenek rá.

2007. április 16. Az amerikai Blacksburgben, a virginiai műszaki egyetemen egy huszonhárom éves dél-koreai származású diák, Cso Szjung Huj 32 embert (30 diákot és két tanárt) lelőtt, majd önmagával is végzett. Egy 75 éves profeszszor, a romániai születésű holokauszt-túlélő Liviu Librescu az életével fizetett, mert diákjai védelmében a tanterem ajtajába állva megakadályozta, hogy a gyilkos belépjen. Ez volt az Egyesült Államok történetének legtöbb áldozatot követelő iskolai lövöldözése.

2007. november 7. A Helsiniktől 60 kilométerre fekvő Tuusula városában a merénylővel együtt kilencen veszítették életüket egy iskolai vérengzésben. Egy 18 éves fiú lövöldözése nyomán két lány, öt fiú és a gimnázium igazgatónője meghalt. A merénylő, a 18 éves Pekka-Eric Auvinen, a gimnázium végzős diákja volt. Mint kiderült, antidepresszánsokat szedett. Tanárai szerint átlag feletti intelligenciájú volt; fogékony a radikális eszmékre, vonzódott a forradalmi, szélsőséges mozgalmakhoz. A tragédia előestéjén az internetre felhelyezett felvételen bejelentette, hogy mészárlást fog végrehajtani az emberi faj szégyenei ellen. A tragédia után főbe lőtte magát.

2008. szeptember 23. A finnországi Kauhajokban egy felnőttképzéssel foglalkozó iskolában kilenc embert ölt meg egy húszéves fiatalember, amikor elkezdett vaktában lövöldözni. Az ámokfutó az iskola egyik diákja volt, önmagával is végezni akart, főbe lőtte magát, öngyilkossági kísérlete azonban sikertelen volt. A szakácshallgató kedvenc videója az 1999-es amerikai Columbine középiskolában történt vérengzésről készült klip.

2009. március 11. Stuttgart közelében 17 személyt ölt meg egy ámokfutó, aki lövöldözni kezdett Winnenden kisváros középiskolájában. A halottak között tíz diák és három tanár volt. További négy személyt a merénylő menekülés közben lőtt le, majd magával is végzett a 17 éves Tim K.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.