G. Ákosnak tudathasadásos tünetei voltak az ámokfutás után

Egy embert megölt, hármat súlyosan megsebesített az az elsőéves gyógyszerészhallgató, aki tegnap pisztolylyal támadt saját csoporttársaira a pécsi egyetemen Az ámokfutó engedéllyel tartott fegyvert, noha egyes hírek szerint már korábban is voltak mentális problémái, s az eset utáni első vizsgálat szerint kétséges a beszámíthatósága.

Magyarországon példátlan bűncselekmény történt tegnap 11 óra 20 perckor a Pécsi Tudományegyetemen (PTE): egy 23 éves gyógyszerészhallgató pisztollyal támadt társaira, akik közül egyet megölt, többeket súlyosan megsebesített.

Az eset a PTE orvosi karának biofizikai intézetében, az első évfolyam egyik gyakorlati óráján történt. Dakos József, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője az újságíróknak elmondta, hogy az egyik diák – eddig nem kiderített okból – elhagyta a földszinti tantermet, majd nem sokkal később visszatért, de ekkor már egy 9 milliméteres Parabellum pisztollyal. A 15 töltényt tartalmazó fegyverrel azonnal és válogatás nélkül tüzelt a teremben levő húsz társára és az oktatóra. A lövések nyomán egy 19 éves hallgató a helyszínen meghalt, egy ugyancsak 19 esztendős diák életveszélyesen megsérült. Súlyos sérülést szenvedett az órát tartó, 36 éves oktató, valamint egy 54 éves takarítónő, aki a lövések zajára nyitott be az osztályterembe.

Az ámokfutó, miután kilőtte a tárat, a teremből elmenekült, felment a közeli orvosi kar központi épületének hatodik emeletére, ahová telefonon kihívta a rendőrséget. A kiérkező egyenruhásoknak már ellenállás nélkül megadta magát.

Az emberöléssel gyanúsított diákot őrizetbe vették, és megkezdték kihallgatását. Dakos József elmondta, hogy az egyetemista engedéllyel tartott fegyvert, mivel tagja az egyik lövészklubnak. Arról, hogy a gyanúsítottnak lettek volna kezelésre szoruló pszichés panaszai, a főkapitány nem nyilatkozott, mivel ez személyes adatnak számít, ugyanakkor Dakos hozzátette, hogy a diák fegyvertartási engedélyét az illetékes hatóság szabályosan adta ki.

Más forrásból megtudtuk, hogy a hallgató az elfogása után közvetlenül átesett az első pszichiátriai vizsgálaton, s a szakember megállapította, hogy tudathasadásos tünetei vannak. További vizsgálatok döntik majd el, hogy tettéért felelősségre vonható-e. A lövöldöző egyébként – állítólag –azért támadt társaira, mert úgy érezte, gúnyosan néznek rá.

Az egyetem sebészeti klinikáján a meglőtt sérülteket tegnap többször is megműtötték. Németh Pétertől, az orvosi kar dékánjától megtudtuk, hogy az ott ápolt diákot öt lövés érte, a töltényeket azonban hétórás műtéttel eltávolították, s a sebesült állapotát stabilizálták. Az oktató közepesen, a takarítónő kevésbé súlyos állapotban van. A bűncselekmény hírére az orvosi kar diákjai a biofizikaiintézet előtti parkba gyűltek. Néhányan ismerték az elkövetőt. Tőlük megtudtuk, hogy azt a G. Ákost vette őrizetbe a rendőrség, aki 2007-ben a PTE Természettudományi Karán, kémia szakon kezdte el tanulmányait. Megbukott, viszont sikerrel felvételizett az orvosi kar gyógyszerész szakára, így ott tanult tovább. Volt, aki megemlítette, hogy G. Ákos mindig is zavart, befelé forduló személyiségnek tűnt. Az internetről megtudhattuk azt is, hogy G. Ákos az Első Pécsi Polgári Lőegylet tagja, s legutóbb október 10-én vett részt egy pécsi, helyi versenyen, ahol 29 résztvevő között a 24. helyet szerezte meg.

A tragédia hírét véve helikopterrel Pécsre utazott Draskovics Tibor rendészeti és igazságügyi, valamint Hiller István oktatási miniszter. A két tárcavezető tájékozódott a történtekről, majd sajtótájékoztatót tartott. Draskovics kijelentette, hogy a pécsi diák ámokfutásának nincs terrorista motívuma, s ez a gyilkosság nem kapcsolódik semmilyen más bűncselekményhez. A miniszter úgy fogalmazott, hogy a jelek szerint a fiatalember valamilyen belső ok miatt elvesztette kontrollját a cselekedetei felett. Draskovics hozzátette: el kell gondolkozni azon, hogy a hazai fegyvertartási szabályok elég szigorúak-e.

Az egyetemi lövöldözés áldozatát az oktatási tárca és a Pécs városa saját halottjának tekinti. A minisztérium – mint azt Hiller István elmondta – támogatni kívánja az áldozat családját, és a lövöldözés sérültjeit.

Gábriel Róbert, a pécsi egyetem rektora mára tanítási szünetet rendelt el a gyógyszerész szakon. A rektor egyébként úgy látja: az eset kapcsán nem kell változtatni az egyetem beléptető rendszerén. Ezt Gábriel azzal indokolta, hogy 35 ezer diák jár az intézménybe, ráadásul az egyetem tanórái és rendezvényei nyitottak, vagyis külső személyek számára is látogathatók. Ha valamiféle beléptető rendszerrel ezt szigorítanák, akkor a működésük úgyszólván ellehetetlenülne.

A PTE diákönkormányzata tegnap este megemlékezést tartott az orvosi kar parkjában. A rendezvényen több ezren gyújtottak mécsest elhunyt társuk emlékére.

Gyertyás megemlékezés a tragédia színhelyén
Gyertyás megemlékezés a tragédia színhelyén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.