Röviden

Egyeztetések a BKV-ról

A BKV finanszírozhatóságáról tárgyalt tegnap a kormányfő és a főpolgármester, de nem jutottak eredményre. Horváth Csaba kormánybiztos két héten belül várja a megoldást, addig folyamatosak lesznek az egyeztetések. A tárgyaláson elhangzott: a kormány csak akkor ad pénzt a közlekedésre, ha előbb megteremtik a BKV működésének átláthatóságát. Demszky Gábor arra reagálva, hogy a kormány a támogatás egyik lehetséges fedezeteként a Főgázban lévő fővárosi résztulajdont is megfelelőnek tartaná, azt mondta: a Főgáz-részvények nem használhatók fel biztosítékként. Horváth szerint a Főgáz-részvény csak opció, vizsgálni kell más lehetőségeket is. (Sz. T. L.)

Tárki: hárompárti parlament lenne

Továbbra is jelentősen vezet a Fidesz a kormánypárttal szemben; a Fidesz nagy előnye mellett az MSZP támogatottsága továbbra is alacsony, a Jobbik pedig a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöb felett van – derül ki a Tárki novemberi közvélemény-kutatásából. A pártválasztók körében 46 százalékponttal vezet a Fidesz az MSZP előtt, a biztos szavazó pártválasztók közül 68 százalék a Fideszt támogatja, 17 százalék az MSZP-t. (MTI)

Lengyel Zoltán lemond mandátumáról

Lengyel Zoltán független országgyűlési képviselő ma lemond képviselői mandátumáról, miután a Fővárosi Bíróság hétfőn rendőrök sérelmére elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és becsületsértés miatt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. (MTI)

Spórolós lesz az állami karácsony

Idén a tavalyihoz képest 15 millió forinttal kevesebbe kerül az Ország Karácsonya a Kossuth téren. Tavaly 57 millió forintot költött erre a kormány, most ez az összeg 42 millió forint lesz; a válság miatt spórol a kabinet. Lesz kézművesvásár és Meseváros, utóbbi december 5. és 23. között, hétköznaponként 12 órától este 8 óráig lesz nyitva. A Mikulás-házban lévő magyar Mikulást és a krampuszokat is beoltják a H1N1 vírus ellen. (MTI)

Az ombudsman bírálja az osztálypénzszedést

Az oktatási intézmények nem kérhetik a szülőktől a nevelési, pedagógiai program megvalósítását szolgáló rendezvények költségeinek megtérítését – így foglalt állást Szabó Máté. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa kiemelte: a szülők írásbeli nyilatkozatát be kell szerezni a költségek viseléséről, amennyiben az iskola által szervezett esemény nem része a tantervnek. Az ezzel ellentétes gyakorlat sérti a jogbiztonság, a tisztességes eljárás követelményét, a művelődéshez, az oktatáshoz és az emberi méltósághoz való alapvető jogot.

Az ombudsman az után foglalkozott a kérdéssel, hogy egy több gyermeket nevelő, szociális támogatásban részesülő panaszos sérelmezte az osztálypénzszedés gyakorlatát. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.