RMDSZ kontra Fidesz

Huszonnégy óra alatt óriásit fordult a világ Romániában. Az elnökválasztás első fordulójában szűken nyertes Traian Basescu államfővel szemben létrejött egy hárompárti koalíció – benne a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel.

Markó Béla pártja nem „paktált le” ugyan közvetlenül Mircea Geoana szocdem pártjával, de szövetséget kötött a Nemzeti Liberális Párttal, mely megtette ugyanezt tegnap a Szociáldemokrata Párttal. Így jött létre a „lánc”. Minden köntörfalazás nélkül: ez a három párt Geoanát fogja támogatni a második fordulóban, és ha vállalkozásuk eredményes lesz, akkor a korábbi elképzeléseknek megfelelően Geoana, mint államfő egy független, a német (szász) etnikumhoz tartozó politikust Klaus Johannist fogja jelölni miniszterelnöknek. Johannist nem csak Romániában, Európa nyugati felén is „tisztakezűnek” ismerik, ami az unió korrupciós listájának utolsó helyén álló ország esetében nagy szó. A Johannis név hallatán alkalmasint a reménybeli befektetők is biztató bizsergést éreznek.

A játszma ezzel együtt nincsen lefutva, legföljebb elvileg. Ha a liberálisok és a magyarok a második fordulóban átirányítják szavazataikat Geoanához, akkor Basescunak esélye sincs. De a hivatalban levő államfőnek vannak mindkét pártban, illetve közösségben hívei – a romániai magyarság egyik legismertebb politikusa, Eckstein-Kovács Péter például évek óta az ő tanácsadója, s ma, ha burkoltan is, de liberális létére amellett a Basescu mellett buzdít, aki őrajta kívül talán csak az RMDSZ nemezisét, az „orbánista” Magyar Polgári Pártot tudhatja maga mögött. A liberálisok egyharmadáról is föltételezni lehet, hogy a pártjukat korábban hátba döfő Basescu mellé állnak, mert nem szívlelik a „szocikat”. Aztán senki nem tudja még, hogy minden róka közül a legravaszabbnak ismert mai államfő a hátralevő másfél hétben milyen trükkel rukkol elő.

Alkalomadtán még igényelheti Orbán Viktor segítségét is, mivelhogy a Fidesz elnöke ezt maga ajánlotta fel neki. Nem vicc. Csak emlékeztetőül: abban a bizonyos „tusványosi” táborban, ahol találkoztak, ezt mondta: „Mi a Fideszben (...) alig várjuk azt a pillanatot, amikor Románia új elnöke a mi európai politikai közösségünk által támogatott Traian Basescu lesz”. Majd hozzátette: „Ha szükséges, kampányeseményre is állok rendelkezésére az elnök úrnak!” (Ennek előtte Basescu minden magyar autonómiaóhajt elutasított.)

Basescu ezt a szívességet utóbb egy interjúban azzal viszonozta, hogy kimondta: „roppant nagyra értékelem, ahogy a Fidesz elnöke politizál”. Érdekes módon a kölcsönös szimpátiát a román államfő és a magyar ellenzéki vezér azzal támasztotta alá, hogy mindketten a „néppárti családhoz” tartoznak az Európai Unióban. Nota bene: az államfő az alkotmány szerint Romániában is a pártok fölött áll.

Itt akkor, hogy úgy mondjam, van egy kakukktojás – ki-ki ízlése szerint dönthet arról, hogy melyik az. Tudniillik a romániai magyarság Markó Béla vezette ernyőszervezete, az RMDSZ is ehhez a „családhoz” tartozik – csak épp, Orbánnal ellentétben azt várja, hogy ne Basescu, hanem Geoana legyen Románia államfője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.