Péntektől újabb 170 oltópont nyílik

Az első húsz oltóponton, illetve a háziorvosi rendelőkben egyetlen hét alatt 400 ezer ember oltatta be magát az új influenza elleni szérummal – közölte Kökény Mihály (MSZP), a parlament szakbizottságának elnöke.

Az előző héthez képest ötven százalékkal többen, 34 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. A járvány eddig 46 gyermekközösséget érintett, harminc kórházban rendeltek el teljes vagy részleges látogatási tilalmat.

Péntektől minden kórházban üzemelnek az oltópontok: reggel nyolctól este nyolcig várják az egészségeseket. A krónikus betegek a háziorvostól kérhetik térítésmentesen a vakcinát.

Idetartozó hír, hogy Kanadában a GlaxoSmithKline által gyártott újinfluenza-oltást „viszszahívták”, mivel a Pandemrix nevű szer húszezer páciens közül egynél súlyos allergiás reakciót okozott. Az oltóanyag a vártnál ötször gyakrabban váltott ki légzési nehézséget és gyors szívverést.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézetnél elmondták: az európai gyógyszerügyi hatósághoz még nem érkezett a szerrel kapcsolatos kérelem, így az elvileg beszerezhető, bár itthon csak a hazai gyártású FluvalP-t forgalmazzák.

Ami a FluvalP-t illeti: eddig 117 páciens esetében érkezett jelzés arról, hogy a szer mellékhatást okozott. Egy-egy embernél több tünetet is regisztráltak, így valójában 279 nem várt hatást vizsgálnak a szakemberek. Eddig 4 esetben mutatható ki egyértelmű összefüggés az oltás és a reakció (láz, fejfájás, kiütés) közt, 32 esetben lehetséges az ok-okozati összefüggés (láz, torok- és fejfájás, izomfájdalom, kiütés, hányinger), 23 esetben kizárt a kapcsolat, a többi esetet még vizsgálják.

Egyetlen hét alatt 400 ezren oltatták be magukat
Egyetlen hét alatt 400 ezren oltatták be magukat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.