Orbán szerint a parlament a középpont

A magyar parlamentáris rendszer akkor jó, ha megpróbálja a politikai élet középpontját a parlamentben tartani – ezt Orbán Viktor mondta az MTV Ma reggel című műsorában, leszögezve: tervei közt nem szerepel a közjogi rendszer felforgatása.

A Fidesz elnöke azt mondta: a rendszerváltás idején tagja volt annak az albizottságnak, amely az alkotmánnyal foglalkozott, s akkor is abban hitt, amiben ma is, vagyis miután megválasztották a parlamenti képviselőket, az ő kezükben összpontosulnak a legfontosabb döntések.

Arra az alkotmánnyal kapcsolatos kérdésre, hogy szeretne-e valamilyen ideológiát „belevinni” az alkotmányba, amely esetleg megosztaná az országot, a Fidesz elnöke azt mondta: ellenkezőleg, a nemzet egységét illetően lenne szükség „néhány veretes, komoly” mondatra, hogy mindenki érezze, „ő is benne van a misében, a történetben”. A beszélgetés során arra, hogy mit mondott Putyin orosz miniszterelnöknek a magyar energiafüggetlenségi törekvésekről, a Fidesz elnöke azt válaszolta: a magyar energiafelhasználás diverzifikálására van szükség, s ennek egyik eleme a nukleáris energia. „S meg fog lepődni, de Magyarországnak az oroszok segíteni fognak”, tette hozzá. Orbán Viktor emlékeztetett rá, hogy a paksi atomerőmű orosz típusú, a felújítását sem lehet az oroszok nélkül végrehajtani, másrészt parlamenti határozat született egy újabb blokk építéséről. Szerinte szükség van modern, alternatív energiaforrásokra is, amelyek technológiáját a németek és az amerikaiak uralják elsősorban.

„Hol vagyunk még ettől, meszsze van ez még.” Így reagált arra, hogy leülne-e Mesterházy Attilával tévévitára, ha az MSZP miniszterelnök-jelöltje kihívná. A műsorvezetőnek az MTV nehéz pénzügyi helyzetével kapcsolatos megjegyzésére pedig a Fidesz elnöke a „régi szamizdatos időket” felidézve azt tanácsolta: „húzzák ki a választásokig!”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.