Méregdrágán olvashatnak a veszprémiek

Januártól 1800 forint helyett 8000 forint lesz a beiratkozási díj a Veszprém Megyei Önkormányzat által fenntartott megyei könyvtárba. A város önkormányzata az Alkotmánybírósághoz fordul, mert e drasztikus emelés csak a veszprémi lakosokra vonatkozik.

Négyszer többe kerül januártól a veszprémi lakosoknak a megyei könyvtárba beiratkozniuk, mint a megye más településein élőknek – így döntött legutóbbi közgyűlésén a könyvtárat fenntartó Veszprém Megyei Önkormányzat. Sokak számára nemcsak a különbség mértéke megdöbbentő, hanem maga a megállapított beiratkozási díj is: a veszprémieknek 1800 forint helyett jövőre 8000 forintot kell fizetniük, míg a megyeszékhelyen kívülről érkezőknek csak 200 forinttal nő az egy évre szóló beiratkozás költsége.

Áldozó Tamás, a jobboldali irányítású megye gazdasági bizottságának fideszes elnöke kérdésünkre azzal indokolta a döntést, hogy a megyei könyvtár használóinak 40 százaléka veszprémi lakos, ennek ellenére a város önkormányzata az idén csak hárommillió forintos támogatást nyújtott az intézménynek, holott annak működtetése az idén 220 millió forintba került a megyének.

Porga Gyula, a szintén jobboldali irányítású veszprémi önkormányzat fideszes alpolgármestere az önkormányzatokat érintő kormányzati megszorításokra adott rossz válaszként értékelte a megye lépését. Elmondta, hogy alkotmánysértőnek tartja a rendeletet, amely hátrányos helyzetbe hozza a veszprémieket a megye többi lakosához képest, ezért a város az AB-hez fordul. Pálmann Judit könyvtárigazgatótól megtudtuk: évente nyolc-kilencezren iratkoznak be a megyei könyvtárba, ám a diákoknak, egyetemistáknak, nyugdíjasoknak, valamint – az új rendelet értelmében – januártól már a Veszprémen kívülről érkezőknek is 75 százalékos kedvezmény jár a beiratkozási díjból, így ténylegesen 1200-1300 veszprémi olvasót érinthet a változás. Az igazgató szerint bizonyos, hogy őket jövőre elveszítik.

Áldozó Tamás nem cáfolta azt a felvetésünket, hogy a díjemeléssel a megye nyomást akart gyakorolni a városra. Mint mondta, készek módosítani a könyvtári szolgáltatások díjairól szóló rendeletüket, ha a veszprémi önkormányzattal együttműködve sikerül új alapokra helyezni a megyei fenntartású intézmények – köztük a kórház, a színház és a könyvtár – közös finanszírozását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.