Önkénteseket vagy pénzt kérnek az oltóközpontok

Vagy pénzt, vagy önkénteseket várnak a kórházak az oltóközpontok fenntartásához. Orvost és szakszemélyzetet kell biztosítani, reggel 8-tól este 8-ig a központokhoz, ehhez pedig nem kaptak pénzt.

"A tiszti főorvos levele homályosan utal valami fajta többletjuttatásra, amiből a költségeket finanszírozni fogják, de arról közelebbit nem tudunk" - írja Csiba Gábor, a miskolci megyei kórház főigazgatója. (Oltóhelyenként egymillió forintot ígérnek, illetve a rendelőintézeteknek félmilliót - a szerk.) Csiba doktor azt állítja, hogy a jelenlegi kórházi finanszírozásból a működtetést nem tudják vállalni, az oltásonként 1070 forintos juttatásból a háromtagú személyzetet napi 12 órán keresztül nem biztosítható.

A miskolci intézmény egyike annak a 200 központnak, amelyek péntektől várják a jelentkezőket. Köztük van például a tatabányai Szent Borbála Kórház is, ahol a miskolcihoz hasonló a helyzet, ők viszont még nem döntöttek, miként oldják majd meg. Fain András orvos igazgató szerint az a gond, hogy mindegy, hányan jönnek, akár egy emberért is készenlétben kell állniuk. A bevétel viszont a jelentkezőktől függ, így ha egy páciens jön, akkor éppen ezer forint jut majd az egész rendszer napi fenntartására. Ezért önkénteseket várnak, vagy különpénzt a munkatársak kifizetésre. Vannak azonban olyan központok, ahol a terhet levette az ÁNTSZ az intézményvezetők válláról. Salgótarjánban már előre megállapodtak: ők fizetik a kollégákat.

Eddig több mint ötezren keresték fel a múlt péntek óta az ország 29 pontján létesített központokat. Ezen a héten pénteken további oltópontokat nyitnak, így hétköznapokon már kétszáz kijelölt helyen lehet majd térítés ellenében H1N1 elleni oltást kapni. Az oltópontokon azokat várják, akik nem tartoznak a térítésmentes, veszélyeztetett csoportokba, ők továbbra is a háziorvosuknál ingyenesen kapják meg a védőoltást. A tárca tájékoztatása szerint lesznek oltóközpontok a szakrendelőkben is, a nyitva tartásuk igazodni fog az adott szakellátó rendelési idejéhez.

Egy szegedi, üzemorvosként dolgozó doktornőt az új típusú influenza nyomán keletkezett légúti szövődmények miatt kezelnek egy hete a helyi belgyógyászati klinika intenzív osztályán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.