Mesterházy száztíz százalékot ígér

Az MSZP vezetősége tegnap egyhangúan Mesterházy Attila frakcióvezetőt javasolta a miniszterelnök-jelölti posztra. Kovács László neve merült fel alternatívaként.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke tegnap sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Mesterházy Attilát javasolja a párt vezetősége a 2010-es választásokra miniszterelnök-jelöltnek. Olyan jelöltet választottak, aki a jövő embere, s hosszabb távra is a magyar baloldal vezető személyisége lehet. "A fiatal politikusgeneráció tagja, de bizonyított a párt felső vezetésében is. Egyszerre jelenti a folytonosságot és a megújulást. Olyan ember, aki kemény vitatkozó, de nem lépett fel megosztó személyiségként sem párton belül, sem párton kívül" - fogalmazott.

Mesterházy Attila hangsúlyozta: a hivatalos jelöltséghez a választmánynak és a kongresszusnak is támogatnia kell. Hisz abban, hogy az MSZP a következő időszakban képes lesz a hezitáló baloldaliakat is megszólítani. Magát küzdő típusú emberként jellemezte, aki az utolsó pillanatig harcol a célért és az igazáért. Szerinte száztíz százalékra van szükség a párttól is a tendenciák megfordításához. Azt ígérte: nagyon kemény ellenfele és nem ellensége lesz a mérsékelt jobboldalnak, kérlelhetetlen ellenfele a szélsőjobbnak. "Egy jó csapattal, összefogással a párt meg tud felelni a kihívásnak" - tette hozzá.

A frakcióvezető jelölése napok óta biztosnak tűnt, ám hétfőn több akció is indult a folyamat megfordítására. Néhány erőcsoport Kovács Lászlót szerette volna helyzetbe hozni - sikertelenül. Mesterházy mellett az elnökség már korábban egységesen felsorakozott, a nagy kérdés tegnap az volt: a megyei elnökök fordítanak-e a tendencián.

Forrásaink szerint a megyei elnöki konzultáción csak Botka László szegedi polgármester vetette fel, hogy válasszák inkább Kovácsot. Azzal érvelt: egy fiatal arccal lehet ugyan új baloldali politikát felépíteni, de erre most már kevés az idő. Kovács viszont képes megszólítani és mozgósítani az elpártolt baloldaliakat. Sokan érzik ugyanis úgy, hogy a párt elszakadt az alapértékeitől, s ezt Kovács szerepeltetése tudná számukra leginkább megcáfolni. (Az MSZP számára készített, belső használatú közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy Kovács vezetésével az MSZP-re többen szavaznának, mint Mesterházy esetében.) Úgy tudjuk, Botka hozzátette: legyen a döntés bármi, felsorakozik mögötte. A megyei elnökök közül többen azt szivárogtatták ki, hogy Botka felállt a tanácskozáson és demonstratív módon kiment az ülésről. Úgy tudjuk azonban, hogy a szegedi polgármester cigarettaszünetet tartott, mégis ennek interpretálása jelzi a belső feszültséget. A megyei elnökök végül nem szavaztak, Mesterházy melletti kiállásuk így is egyértelmű volt; szavazásra az ovb-vel kibővített elnökségi ülésen került sor.

Kovács László közölte: tudomásul veszi az elnökség döntését. "A számomra adott lehetőségek között mindent megteszek a párt minél sikeresebb választási szerepléséért" - tette hozzá a volt uniós biztos.

Botka László elmondta: az MSZP-nek kettős feladata lesz. "Egyfelől megerősíteni, hogy az elmúlt nyolc év kormányzásának vannak kézzelfogható eredményei, Magyarország jobb hely lett. Arra is szükség van azonban, hogy megmutassuk, képesek vagyunk megújulni. Nálunk nem egy vezérnek van pártja, hanem mindig a feladathoz választunk vezetőt. Mesterházy mögött az egész pártnak egységet kell mutatnia" - fogalmazott Botka, majd megerősítette: az ovb ülésén ő is megszavazta a frakcióvezető jelölését.

Szabó Imre környezetvédelmi miniszter, a párt Pest megyei elnöke mindössze annyit mondott: jó hangulatú konzultáció volt, ahol "egységes akarat formálódott". Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke is a döntés egységességét emelte ki. "Ennél csak az fontosabb, hogy a kampányt is egységesen folytassuk" - tette hozzá .

A jelölési folyamat következő lépcsőfoka szombaton lesz, amikor az országos választmány dönt a javaslatról. Ezt követően a december 12-i kongresszus teheti hivatalos miniszterelnök-jelölté - minden bizonnyal Mesterházy Attilát.

Tegnap Bajnai Gordon miniszterelnök jelezte: támogatja Mesterházy jelölését.

A háttértől a porondig

Mesterházy Attila harmincöt éves, közgazdász. Két gyermeke van. Kutatási területe az EU regionális és támogatási politikája volt, angolul és spanyolul beszél. Épp Spanyolországnak köszönheti jelenlegi jellegzetes bajuszviseletét, amelyről, hogy felesége és gyermekei kedvében járjon, nem is hajlandó egyelőre lemondani. Van átjárása a túloldalra: Navracsics Tiborral, a Fidesz frakcióvezetőjével régóta baráti viszonyban áll, miután a jobboldali politikus tanította a közgazdasági egyetemen, ráadásul Navracsics Tibor nővére volt Mesterházy orosztanára a gimnáziumban. Mesterházy 1997 és 1998 között a miniszterelnöki kabinetiroda osztályvezetőjeként készített háttérelemzéseket Horn Gyulának, egy évvel később alapítója volt a Fiatal Baloldalnak - ez utóbbi szervezetet a Zuschlag-ügy után felszámolták. Tagja volt Medgyessy Péter személyes tanácsadó testületének, a Tízek Társaságának, majd az ifjúsági és sportminisztérium politikai államtitkárává nevezték ki. E tisztségével öszszefüggésben nemrégiben tanúként hallgatták meg a Zuschlag-perben. Országos listán szerzett képviselői mandátumot, a frakció helyettes vezetőjévé 2006-ban választották. Portfóliójához tartoztak a külügyek és a sajtókapcsolatok. Alapítója és vezetője a Harmadik Hullám Platformnak, ezen minőségében az első olyan szocialista politikus volt, aki az úgynevezett szociális népszavazás után a nyilvánosság előtt mondta ki: ideje felbontani a koalíciót az SZDSZ-szel. Mesterházy öt éve a párt hátterét biztosító Táncsics Alapítvány kuratóriumának tagja, a testület vezetője jelenleg Gyurcsány Ferenc. Párton belül hamar karriert csinált: 2002-ben már tagja az országos elnökségnek, 2004-ben újraválasztották, legutóbb pedig elnök-helyettesnek jelölték, de "csak" alelnök lett. Részese volt azoknak a tavaszi tárgyalásoknak, amelyek a párt fiatal(abb) generációja és a jelenlegi pártvezetés közt zajlottak: ekkor még azon
az oldalon foglalt állást, amely tisztújítást szorgalmazott. Mesterházy vezeti a Sportegyesületek Országos Szövetségét, s e tisztségében nemrégiben újraválasztották. (Sz. T. L.)

Küzdő típusú ember - Mesterházy Attila és Lendvai Ildikó a sajtót tájékoztatja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.