BKV-segítség csak cserealapon - Bajnai-Demszky tárgyalás a hitelről

A BKV finanszírozásáról tárgyal Bajnai Gordon miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester - tudta meg lapunk. A tanácskozáson Horváth Csaba volt főpolgármester-helyettes immár kinevezett kormánybiztosként vesz részt. Az egyeztetés nem lesz feszültségmentes. Erre abból a levélből lehet következtetni, amelyet Molnár Csaba kancelláriaminiszter küldött a napokban Demszky Gábornak.

A miniszter arról ír, hogy a kormány kész támogatni a BKV reorganizációját, de szóvá teszi, hogy "miközben szaporodnak a BKV nehéz helyzetével kapcsolatos hírek, a szükséges lépések döntő része egyelőre nem, vagy csak részben valósult meg", holott ez lenne az előfeltétele a kormány és a főváros fejlesztési és finanszírozási együttműködésének.

"Aggodalomra ad okot, hogy a BKV hitelfelvételéről szóló hivatalos tárgyalásokat a vállalat csak jelentős késéssel, november közepén indította el. A hitelfelvétel előkészítése során derült ki, hogy (...) a BKV-garancia (...) költségvetési szempontból olyan, mintha közvetlen költségvetési támogatásban részesítenénk a BKV-t". Ezért, a direkt támogatás boríthatná a költségvetési hiányt, írja Molnár Demszkynek. Minthogy a BKV által igényelt többletfinanszírozás forrása nem szerepel a 2010. évi költségvetési törvény tervezetében, a miniszter azt ajánlja a főpolgármesternek, hogy a Pénzügyminisztériummal közösen vizsgálják meg, miként lehet biztosítani a hitelhez szükséges "fedezetet".

Úgy tudjuk, hogy a kormány ilyen alkalmas fedezetnek tartja a Főgáz fővárosi részvénytulajdonát.

A gyors 7-es és a várakozás
bkv, busz, tömegközlekedés, budapest,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.