Arcmás Orbán Viktorról

Orbán Viktor több mint húsz éve nagy erővel formálja a politikát, és most a kétharmados győzelem kapujában elmondható róla, mindez csak bemelegítés volt - mondta Debreczeni József a Fidesz elnökéről szóló új könyve, az Arcmás tegnapi bemutatóján.

Debreczeni pátosztól sem mentesen beszélt arról: akármi történjék is vele az elkövetkező időkben, élete "tőkesúlyát" az jelenti, hogy ott volt a rendszerváltásnál, amikor megteremtődött a liberális demokrácia, az alkotmányos jogállam. "Mindez számomra a szabadságot jelentette", mondta, hozzátéve: nincsenek illúziói, ennek a korszaknak a választások után vége lesz. "Félek, a hátralévő időben légszomjjal kell küzdeni." Debreczeni szerint ugyanis Orbán Viktor a parlamenti demokrácia leváltására készül.

A kötetet Dávid Ibolya és Kuncze Gábor méltatta. Az MDF elnöke Debreczeni Józsefet a hazai közélet "magányos harcosának" nevezte, aki nem mond semmi különöset, csak az igazat, s ez önmagában is bátorságnak számít "cinikus demokráciánkban".

Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke szerint az Arcmás arról szól, hogyan lett egy "tehetséges, akarattal, vezetői képességekkel rendelkező szépreményű politikusból populista népvezér". A kötet - mondta - annak története, miként jutott el az ország a rendszerváltás eufóriájától az eszement szembenállásig. Kuncze azt mondta: az Arcmással Debreczeni megjósolja a parlamenti demokrácia végét. "Higgyenek neki! De most ne legyen igaza!", tette hozzá.

Csak az MDF jöhet szóba

Debreczeni József nem tud arról, hogy szerepelne az MDF országos listáján. "Ilyen tárgyalás nem volt", mondta kérdésünkre. Azt viszont nem zárta ki, hogy politikusi szerepet vállal. A rendszerváltás óriási történelmi fordulatot jelentett, abban igyekezett részt venni - mondta. "Most is történelmi idők jönnek, ha nem is olyan reménytelik, épp ezért a politikai szerep is jöhet akár", nyilatkozta, leszögezve: csak az MDF jöhet szóba. (Cs. I.)

Kuncze Gábor és Dávid Ibolya is méltatta Debreczeni József (középen) legújabb kötetét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.