A Szósz?!:-) szereplői nem kérnek pénzt

Ritka alkalom, hogy jeles írók és színészek tartósan összefognak a képernyőn, ráadásul abból a célból, hogy szórakoztató módon közvetítsenek műveltséget a nézőknek. A Magyar Televízió a Nyugat százéves évfordulójára készülve talált rá arra a tévés műfajra, amellyel azóta is viszonylag sokakat elérve, teljesíti egyik közszolgálati feladatát: a magyar irodalmi nyelvi és színházi kultúra színvonalas bemutatását.

Az irodalmi folyóirattal foglalkozó vetélkedő után, a színházi élet, majd a százéves költő, Radnóti Miklós művei szerepeltek a műsorban.

A televíziós vetélkedő stúdiófelvétele

Jelenleg Szósz?!:-) címmel a magyar nyelvről, a mai szóhasználatról készített műsorok kapnak helyet a képernyőn. A sorozat felét föl is vették, többek között Kiss Judit Ágnes, Szabó T. Anna, Barna Imre, Lator László, Nádasdy Ádám, Vámos Miklós, Várady Szabolcs irodalmár, Bíró Kriszta, Molnár Piroska, Pokorny Lia, Mácsai Pál színész közreműködésével. November elején a műsor szerkesztője levélben értesítette a résztvevőket, hogy az adásokra költhető pénz jelentősen csökkent, csak akkor tudják felvenni a következő részeket, ha az eddigi gázsi feléért vállalják a szereplést.

Lapunknak a szereplőgárda képviseletében Várady Szabolcs kijelentette: felháborítónak tartják, hogy olyan műsornak csökkenti az MTV vezetősége egyötödére a költségvetését, és nyilvánítja ki ezzel, hogy számukra mennyire nem fontos, folytatódik-e vagy sem, amelyre kivételesen büszkék lehetnének, mert sikerült benne népszerű formában kultúrát ismertetni és közvetíteni.

- Ehhez képest másodlagos - bár persze önmagában szintén botrányos - folytatta -, hogy félidőben felrúgnak egy megállapodást, amely értelemszerűen a műsor egészére vonatkozott - mondta a költő.

A résztvevők többsége úgy döntött, fél áron nem, de ingyen hajlandó továbbra is közreműködni a műsorban, ha az eddigi tartozásait rendezi velük szemben a közszolgálati televízió.

A műsorért felelős főszerkesztő és a műsorigazgató többszöri kérésünkre sem álltak a Népszabadság rendelkezésére. Reagálásként ezt küldték: "A Magyar Televízió továbbra is elkötelezett a kultúraközvetítés mellett, bízunk benne, hogy erre a jövőben megfelelő források is a rendelkezésünkre állnak. A jelenlegi forráshiányos helyzetben azonban a közszolgálati televízió költségcsökkentő lépésekre kényszerült, és az intézkedések a Kazinczy-évfordulóra született műsort is érintik. A nyelvi vetélkedő játékosainak ezúton is szeretnénk megköszönni azt a nemes gesztust, hogy ezekben a nehéz időkben is kiállnak a műsor, az alkotók, illetve a kultúraközvetítés ügye mellett."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.