Kisvárosi kórházak gazdát keresnek

A hónap végéig létrejöhet a megállapodás a körmendi, a tapolcai és a mezőtúri kórház, valamint a kőszegi rendelőintézet visszavételének feltételeiről az önkormányzatok és a korábbi üzemeltető, a Medisyst Kft. között. A cég a négy intézmény fejlesztésére összesen egymilliárd forintot költött, amit a településeknek vissza kellene fizetniük.

Értik is, meg nem is az önkormányzatok a három-négy évvel ezelőtt tárt karokkal fogadott megmentő, a több vidéki kórházat működtetésre átvevő Medisyst Kft. hirtelen távozásának okait. Amikor jöttek, jelentős veszteségeket találtak: a tapolcai kórház csődhelyzet előtt állt, a mezőtúri és a körmendi jelentős hiányt görgetett maga előtt. Még nem tudni, milyen állapotban, s anyagi helyzetben hagyják hátra az intézményeket - ennek felmérése még tart. Az érintett városokban felröppent a hír: a Medisyst akár jól is "kijöhet" az üzletből, hiszen az üzemeltetés alatt keletkezett nyereséget kivehette a cégből, s most a beruházásai összegét is visszakaphatja.

- Ha valaki elárulja, hogyan lehet veszteséges intézményekből bármilyen formában pénzt kivenni, azzal szívesen kezet rázok - mondta Németh Attila, a Medisyst Kft. ügyvezetője, a körmendi kórház igazgatója.

Az érintett kórházakban vagyonleltárt készítenek, s meghatározzák annak az amortizációs költségekkel csökkentett fejlesztésnek az értékét, amelyet a cégük végrehajtott. Körmenden ez félmilliárd, Tapolcán 400 millió, míg Mezőtúron 60-70 millió forintra tehető az összeg. Az önkormányzatoknak egyelőre fogalmuk sincs, milyen pénzből, s mikorra tudják majd a visszafizetést teljesíteni.

A települések - noha 20-30 évre kötötték a Medisyst Zrt.-vel a szerződéseket - kénytelen-kelletlen elfogadták a cég döntését. Draskovits Dénes mezőtúri polgármester azt mondta: némiképp meg is érti a döntést, hisz számára a Medisyst adatokkal alátámasztva vezette le, milyen hátrányok érték az elmúlt három év alatt. Az "első pofont" akkor kapták, amikor a 2007-ben átvett 139 aktív ágyból egy évvel később már csak 91-et finanszírozott a társadalombiztosítás. A vizitdíj eltörlése miatt elestek kétmillió forinttól, az étkezési norma emelése miatt pedig újabb ötmillió forint veszteség érte őket. Mindezekhez jön az iparűzési adó - mondta Mezőtúr polgármestere.

A tapolcai, a mezőtúri és a kőszegi rendelőintézetet is működtető körmendi kórházat egyelőre visszaveszik az önkormányzatok. Szakértők szerint ez az állapot nem lesz tartós, a viszonylag kis városok a költségvetésükből nem tudják finanszírozni a veszteségeket. A polgármesterek már elkezdték a puhatolózást arról, melyik nagyobb kórházhoz tudnák integrálni az intézményeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.