Túl nagy terhet jelent ma szülőnek lenni

A szülők magukra maradtak, az atomizálódott társadalomban alig kapnak segítséget a gyerekneveléshez - helyzetkép Herczog Mária szociológustól a nemzetközi gyermekjogi egyezmény elfogadásának huszadik évfordulóján.

Érdemes lenne megvizsgálni, milyen volt a gyerekkoruk azoknak, akik most dühösen masíroznak szerte az országban. Biztos vagyok benne, hogy a többségüknek eléggé rossz - Herczog Mária szociológus, az ENSZ gyermekjogi bizottságának tagja ezzel az aktuális példával érzékeltette, hogy a gyerekek jogainak érvényesülése milyen szorosan összefügg a felnőttek világával. Hiszen, ha valaki gyerekként megkapja a fizikai, szellemi és érzelmi fejlődéséhez szükséges feltételeket, akkor felnőttként nagyobb eséllyel él kiegyensúlyozott életet, és próbálja majd átadni utódainak is ezt a mintát.

Jogokból amúgy nincs hiány. Az ENSZ közgyűlése húsz évvel ezelőtt fogadta el a gyermekjogi egyezményt. A paragrafusokat ismertető, az évforduló alkalmából magyarul is megjelent kézikönyv nehezéknek sem utolsó: ötszáz nagyméretű oldal, apró betűkkel teleírva.

A sajtóbemutatón Herczog Mária távirati stílusban foglalta össze a magyarországi helyzetet: a jogszabályi környezet kiváló, a jogalkalmazás kevésbé. A gyermekjóléti szolgálatok lehetőségei korlátozottak. Az egészségügyi alapellátás megfelelő, az oktatásban viszont a szegregáció ijesztő méreteket öltött. A gyerekek harmada szegénységben él. A szülők kevés segítséget kapnak a gyerekneveléshez.

Gyakran még a képzett pedagógusok is elhárítják maguktól a felelősséget, a problémák megoldását kizárólag a szülőktől várják. Megváltozott a világ: felbomlottak a gyermeknevelésben is szerepet vállaló hagyományos közösségek és a nagycsaládok, az atomizálódott társadalomban a szülők magukra maradtak. A gyereknevelés ideje kitolódott, a piacképes tudást adó egyetemek elvégzéséig évtizedek telhetnek el: az esetek nagy részében a terheket a szülőknek kell viselniük.

A szociológus szerint egyértelmű, hogy a jólét (vagy viszonylagos jómód) nem növeli a gyermekvállalási kedvet. A jobb körülmények között élő potenciális szülők azonban többnyire képesek felmérni, mennyi minden szükséges ahhoz, hogy gyermekeik ne szenvedjenek érzelmi vagy anyagi hátrányokat.

A munka, a magánélet és a gyermeknevelés mind kevésbé hozható összhangba: Herczog Mária szerint sok szülőjelölt nem önző, hanem felelősségteljes döntést igyekszik hozni, amikor nem vállal gyereket. Az Európát fenyegető demográfiai veszélyről sokat vitatkozunk, de arról - jegyezte meg -, hogy a szülőknek milyen gyakorlati segítségre lenne szükségük, alig beszél valaki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.