H1N1: mi folyik az oltópontokon?

"Eddig öten jöttek: annyira azért még nem rohannak az emberek" - summáz az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) portása péntek délelőtt fél tizenegykor. Ez az egyik friss oltópont.

A Budakeszi határában lévő épület kapuján nagy tábla jelzi a lehetőséget, hogy reggel nyolctól este nyolcig bárkit beoltanak H1N1 vírus ellen. Az épület folyosóján csak a harmadik fehér köpenyes tudja megmondani, hol találom az akcióra kijelölt hatos rendelőt, amely előtt azután egyetlen lelket sem találok. A kopogásra kinéző hölgy szerint éppen most zajlik egy oltás, kicsit várni kell. Az ajtón azonban 15 percig se ki, se be senki. (Sok minden lejátszódik bennem: újraélesztik, megoperálják, netán kicserélnek a páciensben néhány ízületet is.) Megint kopogok. Semmi. Még néhány perc, aztán úgy érzem itt épp eleget oltattam magam.

A rehabilitációs intézettől alig száz méterre a másik helyszín, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet. Még nincs dél, a portás szerint eddig öten-hatan jöttek be oltásügyben. Az oltópontot zöld zászló is jelzi, pont olyan, amely szeptemberben a kórházak pénztelensége elleni demonstráció során került az intézményre. Az oltóhelyen azonban se oltandó, se oltó. Egy fehér köpenyes hölgy elmondja, hogy ő csak őrzi a házat, míg kolléganője megjön az ebédből. Az legalább még negyed óra.

A város másik végén, az ÁNTSZ Gyáli úti portáján gyorsan kiderül: oltást a Vágóhíd utcában adnak. Az épület előtt hatalmas tábla jelzi, hogy a legközelebbi oltóhely a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben van. Akik olvasnak, elhiszik. Az analfabéták járnak jobban, mert kiírás ide vagy oda a kapun túl oltanak. Nincsenek túl sokan.

Még nincs fél kettő, de a Kardiológiai Intézetben már ötven embert beoltottak. Némelyeket bosszant, hogy a fizetendő pénzzel át kell menni egy másik épületbe, aztán vissza a számlával. Az ápolási igazgató szerint, mindez a pénztáros munkaidejének végéig, négy óráig lesz csak így, mert amint bezárhatja az intézet pénztárát, átköltözik ide, az oltóhelyre. Maga az oltás gyorsan megy, előre odakészített nyomtatványról a várakozás ideje alatt olvasható a betegtájékoztató, aztán jön a kedves hölgy, és gyors leltárt készít arról, van-e allergiája, láza, egyéb betegsége, illetve terhes-e az oltásra vágyó.

Inkább pénzért, de egyszerűbben

A szúrás után arra kérnek mindenkit, várjon néhány percet, és csak ha jól érzi magát, akkor menjen tovább. Solymosi János a szomszédos kerületből jött idáig, nyugdíjas, úgy tudja: megkaphatná az oltást térítésmentesen is, de nem volt kedve órákat üldögélni a háziorvosi rendelőben, ácsorogni a patikában.

Egy fiatal cukorbeteg férfi alig várja, hogy megkapja a vakcinát, mert mint mondja: nagyon éhes. Azt hallotta valahol, hogy az oltás előtt tilos húst enni, márpedig, ha valamit eszik, az csak hús lehet.

Végre megkapja az oltást az a férfi is, akinek testére 24 órás, hordozható szívmonitor van rögzítve. Szívritmus hibáját vizsgálják. Ám, hiába volt mindkét ÁNTSZ-oltóközpontban, a monitor miatt mindkét helyről elküldték, mondván mi lesz, ha oltás közben baja esik. Pedig nem eshet, szerinte ezt tudják az ÁNTSZ oltóorvosai is, de belefáradt az ellenkezésbe, idejött a Kardiológiai Intézetbe, itt értenek hozzá. És valóban.

A hagyományos influenze ellen nem jár oltás

Egy másik oltásra váró azért dühös, mert hiába hozta magával a szezonális influenza elleni vakcinát, ezt itt semmi pénzért nem adják be. Azt mondták: nem tudják megszakadt-e a hűtési lánc, így nem vállalhatnak felelősséget az oltásért. A férfi nem érti, ez miért gond, hiszen amíg a patikából ugyanezt a dobozt elviszi a háziorvosig, szintén nem hűti.

Az ÁNTSZ Váci úti oltópontján már nagyon sokan vannak. Az épp sorra kerülő fiatal nő legalább fél órája vár arra, hogy "helyzetbe kerüljön". Többen nem értik, miért csak egy orvos olt, amikor enynyi ember van. A padon fiatal terhes nő: a párját kísérte, mert őt már beoltották. Sokáig hezitált, de amikor azt olvasta, hogy Czeizel Endre személyes garanciát vállalt arra, hogy a picinek nem lehet baja, már kérte az oltást. A sorban állók értetlenkednek: miért nincs több oltópont metróval elérhető helyeken?

Hétvégén zárva

Az oltópontok a hétvégére bezárnak. Legközelebb hétfőn lehet ismét menni oltásért a 29 helyre. Lapunknak a kétnapos szünetet a tárca sajtóosztályának vezetője azzal indokolta, hogy hétvégén kevés az orvos, így nehéz lenne megoldani az oltópontok üzemeltetését.

Az oltás gyorsan megy, a betegtájékoztatót a várakozás közben el lehet olvasni
Az oltás gyorsan megy, a betegtájékoztatót a várakozás közben el lehet olvasni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.