Új fahordókba kerülhet a badacsonyi bor

Az elmúlt hat évben összesen 1,5 milliárd forintos fejlesztést hajtottak végre a Varga Pincészet badacsonyörsi telepén, s ehhez 600 millió forint uniós támogatást használtak fel. Most –a legújabb ÚMVP-pályázat segítségével – újabb 500 milliós beruházás indulhat. Az elmúlt hat évben összesen 1,5 milliárd forintos fejlesztést hajtottak végre a Varga Pincészet badacsonyörsi telepén, s ehhez 600 millió forint uniós támogatást használtak fel. Most –a legújabb ÚMVP-pályázat segítségével – újabb 500 milliós beruházás indulhat.

Tavalyi évjáratú olaszrizlinget palackoznak a Varga Pincészet badacsonyörsi központjában. Bár családi vállalkozásról van szó, a méretek lenyűgözőek: óránként hét-nyolcezer palack gördül le a gyártósorról. Amikor 1992-ben az egykori Badacsonyi Állami Gazdaság privatizálásával az üzem Varga Péter és családja kezébe került, az akkori gépek nagyjából fele ekkora kapacitással működtek, pedig akkortájt azok a berendezések is a legmodernebbeknek számítottak az országban.

– Mélyről indultunk, hiszen a pincészet első évében alig 800 ezer palack bort gyártottunk, miközben korábban az állami gazdaságban a csúcsévekben 2,5 millió üveget töltöttek meg badacsonyi borral –mondja Varga Péter, a Varga Pincészet Kft. ügyvezetője. –Ma már más léptékekben gondolkodunk, hiszen évente 10-11 millió palack bor kerül ki az üzemünkből.

Ezzel a mennyiséggel egyébként a Varga Pincészet a sokszereplős hazai palackos borgyártásban piacvezetőnek számít a maga hétszázalékos részesedésével. A borok jelentős részét idehaza értékesítik –a legnagyobb mennyiséget két nagy áruházlánc vásárolja a Varga-termékekből –, több mint egymillió palackot exportálnak, főként Orosz- és Lengyelországba, egymillió üvegbe pedig pezsgő kerül.

Az elmúlt másfél évtized látványos felfutása – a 250 hektárnyi minőségi szőlőterület megszerzése és az úgynevezett prémiummárkák bevezetése mellett – főként a sorozatos fejlesztéseknek köszönhető. Varga Péter szerint ma már sokan elfelejtkeznek arról, hogy az uniós támogatások megjelenése előtt is voltak mezőgazdasági beruházásokat segítő támogatások, és a badacsonyörsi pincészet is igénybe vette a kilencvenes években a magyar állam pályázati segítségét.

– Az uniós programok kínálta lehetőségekkel persze egy másik korszak kezdődött, hiszen mind a pályázható öszszegek, mind a támogatási intenzitás jelentősen emelkedett, a mi esetünkben például minden alkalommal elérte az adott beruházás összértékének legalább negyven százalékát –mondja Varga Péter. – Az sem elhanyagolható szempont, hogy az uniós támogatások odaítélése és kifizetése nem függ a magyar költségvetés aktuális állapotától, így recesszió idején is lehet fejlesztési pénzekhez jutni.

A családi pincészet évek óta foglalkoztat egy pályázatfigyelő munkatársat, így nem csoda, hogy a cég elmúlt hat évében megvalósított négy nagyobb projektjére – amelyekre eddig összesen 1,5 milliárd forintot fordítottak – több mint 600 millió forintos uniós támogatást sikerült lehívniuk. Így valósulhatott meg egyebek között az új borház, a palackozó üzem, a vörösborerjesztőrészleg, a laboratórium modernizálása, többtucatnyi óriási űrtartalmú bor- és pezsgőstartály felszerelése. Jelenleg is folyik a hordós pince padozatának felújítása, egy fóliázógép beszerzése, valamint az üzem körüli zajvédő falak építése.

– Az elmúlt időszakban sokat szigorodtak a pályázati feltételek, de még annál is jobban a beruházások ellenőrzése – állítja az ügyvezető. – Velünk is előfordult, hogy a gondos előkészítés ellenére apróságokban eltértünk a tervektől, amit utólag számon is kértek rajtunk. Így például a palackozóüzem tetőszigetelése során a tervezett 70 szellőző helyett csak 65 került beépítésre, amit az utólagos ellenőrzés során fedeztek fel, és a támogatási összegből levonták a hiányzó öt elem árát. Senkit sem akartunk becsapni, egyszerűen arról volt szó, hogy a kivitelezés során derült ki: hibás volt a terv, mert technikailag nem oldható meg a hetven darab szellőző beépítése.

Varga Péter szerint ma már olyan nehéz hibátlan támogatási kérelmet összeállítani, hogy nem restellnek segítséget kérni a területileg illetékes veszprémi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól, ahol eddig mindig segítőkészek voltak velük, így biztosak lehetnek benne, hogy az általuk beadott pályázati dokumentáció mindenben megfelel az előírásoknak.

– Az utolsó simításokat végezzük a legújabb pályázati anyagunkon, amit napokon belül be kell nyújtanunk az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) mezőgazdasági termékek értéknövelése című kiírására, mivel november 30-án lejár a határidő –mondja a cégvezető. – Ezúttal egy 500 milliós projektet szeretnénk megvalósítani, amelynek legfőbb eleme egy új bortartálypark kialakítása lenne, de átalakítanánk a palackozó gyártósort, lecserélnénk a régi, nagy méretű fahordóinkat és a préseink egy részét is.

November 30-ig lehet támogatási kérelmet benyújtani az ÚMVP októberben ismét megnyitott Mezőgazdasági termékek értéknövelése címet viselő intézkedésére. Az ebben a körben elnyerhető támogatások célja elsősorban az, hogy a mezőgazdasági termékek feldolgozási és forgalmazási körülményeinek javításával, vagy új termékek, eljárások, technológiák bevezetésével növekedjen az adott mezőgazdasági üzem, illetve élelmiszer-ipari vállalkozás összteljesítménye, versenyképessége. Az ÚMVP irányító hatósága az élelmiszer-biztonsági és higiéniai feltételek javulását, valamint a környezetterhelés csökkentését is várja a programtól. A támogatás szinte mindenféle termék előállítására igénybe vehető a hústól, a tejtermékeken át a zöldség- és gyümölcsfeldolgozásig, egyedül a halászati termékekre nem vonatkozik. Szintén fontos dátum november 30. – a rendkívül népszerű géptámogatási jogcím szempontjából is –, mivel ekkor jár le a kifizetési kérelmek módosított beadási határideje. Az Önálló, építéssel nem járó gépek, berendezések beszerzése elnevezésű intézkedés keretében azért volt szükség a határidő meghosszabbítására, hogy elegendő idő álljon a támogatást nyert ügyfelek rendelkezésére a gépek megvásárlásához.

Többtucatnyi óriási bor- és pezsgőstartályt szereltek fel
Többtucatnyi óriási bor- és pezsgőstartályt szereltek fel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.