Szabálysértés a gárda-uniformis viselése

Több városban is eljárást folytat a rendőrség az Új Magyar Gárda Mozgalom tagjai ellen.

Kétféle eljárás is folyik országszerte az Új Magyar Gárda Mozgalom több tagja ellen. A feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel szabálysértésnek minősül, míg az egyesületi joggal történő visszaélés ügyében vétség gyanúja merülhet fel. Az eljárás alá vont személyek a Magyar Gárda egyenruhájában különböző rendezvényeken, ünnepségeken, eskütételen vettek részt.

A gyanúsítottak szinte mindig azzal védekeznek: a nemrégiben életre hívott Új Magyar Gárda Mozgalom tagjaiként vannak jelen az eseményeken, ezt a szervezetet pedig nem tiltották be. A rendőrség szerint azonban a feloszlatott gárda egyenruhájában demonstráló, esküket, ünnepségeket szervező személyek szabálysértést vagy vétséget követnek el.

A tudósítóinknak nyilatkozó rendőrök szerint nem könynyű eldönteni a helyszínen, hogy ha a feloszlatott gárda egyenruhájának csak bizonyos tartozékait viseli valaki, akkor megvalósulhat-e a szabálysértés.

Kőszegen például a csónakázótónál rendezett családi napon gárdista egyenruhára utaló uniformisban jelent meg néhány fiatal. Sapkát azonban nem viseltek, és sál sem volt a nyakukon, Így – noha a rendezvény néhány részvevője gárdistának nézte őket – a rendőrség nem járt el velük szemben. Nagy visszhangot váltott ki, hogy Egerben tizennyolc, magyar gárdista egyenruhába öltözött személyt és három civilt állítottak elő a rendőrök augusztus 20-án, az Egri Lokálpatrióta Egylet (ELE) Dobó téri, Szent István-napi rendezvényén.

A rendőrök többször felszólították a Magyar Gárda fekete egyenruháját viselőket, hogy hagyják el a helyszínt, ám ők arra hivatkoztak, hogy a nemrégiben életre hívott Új Magyar Gárda Mozgalom tagjaiként vannak jelen az eseményen.

Az ünnepség végén a részvevők felvonulásra indultak, de a rendőrök körbevették a gárdista egyenruhás csoportot, majd annak tagjait kettesével vitték a rendőrségi autókhoz. Elvitték Sneider Tamást, a Jobbik megyei elnökét, egri önkormányzati képviselőt is. Ő érdeklődésünkre azt mondta: nem tagja a régi Magyar Gárdának, s nem lépett be az újonnan alakult szervezetbe sem.

Tegnapi hír, hogy egyesülési joggal visszaélés vétsége miatt nem jogerősen 60 ezer forint pénzbüntetésre ítélte az úgynevezett Új Magyar Gárda Heves megyei kapitányát az Egri Városi Bíróság.

Az egri rendőrkapitányság azt követően tett büntető feljelentést Ferenczi Henrik ellen, hogy magyar gárdisták alakzatban vonultak fel november 4-én egy Egerben megtartott megemlékezésen. A bíróság bűnösnek találta F. H.-t egyesülési joggal visszaélés vétsége miatt, és ezért 200 napi, naponta 300 forinttal megváltható elzárásra ítélte – tájékoztatta a távirati irodát a Heves Megyei Bíróság sajtószóvivője.

A döntés nem jogerős, vádlott és ügyvédje fellebbezett, az ügyész pedig három nap gondolkodási időt kért. Kovács Péter szóvivő tájékoztatása szerint egyébként a bíróság az ítélethirdetéskor azzal indokolta a vétség megállapítását, hogy a vádlott egy feloszlatott egyesület tevékenységét vezetőként irányította.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.