Mesterházy: Zuschlag nem keresett támogatási ügyben

Két tanú is azt állította a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon Zuschlag János büntetőperében: soha nem kérte meg őket senki annak érdekében, hogy civil szervezetek pályázatait támogassák.Mesterházy Attila, az ifjúsági és sportminisztérium egykori politikai államtitkára és Keszthelyi András, Gyurcsány Ferenc volt kabinetfőnöke állt a bíróság előtt.

Mesterházy Attila – ma az MSZP parlamenti frakciójának vezetője –2002-től 2006-ig az ifjúsági tárca politikai államtitkára volt. Elmondása szerint Gyurcsány Ferenc minisztersége idején váltak rendszeressé azok a hétfői értekezletek, amelyeken a minisztérium felső vezetése mellett részt vettek a parlament politikusai, többek közt Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Ujhelyi István, Zuschlag János. Hangsúlyozta: ezeken a megbeszéléseken soha nem esett szó konkrét pályázatokról, egyedi támogatásokról. Bírói kérdésre válaszolva elmondta: nem volt tudomása arról, hogy a baloldali ifjúsági szervezetek miként finanszírozzák működésüket. Arról sem tudott, hogy ezt gyakorlatilag a szervezetek holdudvarába tartozó civil egyesületek pályázati támogatásain keresztül oldják meg. Kijelentette: sem Zuschlag János, sem más nem kereste meg konkrét civil szervezet támogatásának ügyében. Hangsúlyozta: nem felel meg a valóságnak Ocsovai Tamás, a tárca volt helyettes államtitkárának az az állítása, amely szerint közölte volna vele, hogy melyik civil egyesület pályázata kerüljön a támogatásra javasoltak közé.

Keszthelyi András 2003 májusától 2004 augusztusáig volt Gyurcsány Ferenc sportminiszter kabinetfőnöke. Munkáját úgy jellemezte: lényegében a miniszter ajtónállója volt, kezelte a naptárát, koordinálta a programjait. Elmondta: érzékelte, hogy Gyurcsány és Ocsovai közt nem konfliktusmentes a viszony. Kijelentette: pályázati, illetve egyedi támogatások ügyében nem keresték meg sem baloldali ifjúsági szervezetek, sem civil egyesületek részéről. Bírói kérdésre válaszolva elmondta: elképzelhető, Gyurcsány Ferenc egy vasárnap berendelte Ocsovai Tamást, de azt kizártnak tartotta, hogy vele együtt, hármasban pályázatokat válogattak volna, aszerint, hogy melyek a támogatandóak és melyek nem.

Zuschlag Jánosnak és társainak a büntetőpere tavaly októberben kezdődött. A volt szocialista honatyát és hét társát különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett csalással vádolják, további nyolc személy csalásért és bűnpártolásért áll a bíróság előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.