Interneten rendelhető extázis

Az interneten könnyedén hozzáférhetőek az extázist ígérő partitabletták Magyarországon. A fogyasztók védelmét máskor oly bőszen védő hatóságokat hiába kérdeztük. A világhálón terjesztett partidrogokról mintha tudomást sem akarnának venni.

A világhálón egy honlap ezt írja az egyik „pörgést” ígérő termékéről: „Hypnotic, a legújabb energiatablettánk, ami hullámokban melegséggel áraszt el, később pedig hozza a várva várt extázist! Bulizz te is a kék ördöggel! Jó szórakozást!”

A fiatalokra szakosodott szórakozóhelyeket soroló oldalakon – véletlenszerűen – felbukkan e honlap reklámja is. A választék széles, vannak pszichedelikus hatást ígérő, eufóriát okozó, és a szexuális együttlét intenzitását fokozó termékek. Az interneten megvásárolható szerekről nem derül ki, mit tartalmaznak, erre még csak utalás sincs, ellentétben a hatásukkal: a Giggle-től biztosan nevetési rohamot kapsz, úgy 3-5 órán át!

A postai úton hozzáférhető szerek összetétele, a forgalmazócég telefonszáma, adószáma nem szerepel a hálón, még az sem derül ki, hogy a cég Magyarországról küldi-e a tablettákat. Kisebb nyomozás után azonban megtaláltuk az oldal tulajdonosát, Zsóka Endrét.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán értük el, telefonon. Szerinte törvényes a tabletták terjesztése. Mint mondta, szlovákiai bejegyzésű cég lévén az engedélyeket is északi szomszédunknál szerezték be. Úgy véli, kifejezetten hasznos a társadalomra tablettáinak terjesztése, mert „a fiatalokat óvjuk meg velük attól, hogy ellenőrizetlen, akár szennyezett, az utcáról vett kemény drogokkal kábítsák magukat”. Azzal is érvelt, hogy az Új-Zélandról származó, csak növényi anyagokat tartalmazó szer, miután patikai körülmények között készül, védelmet és garanciát jelent a bulizóknak. Ennél közelebbit azonban nem tudhattunk meg tőle. Egyszerűen letette a telefont.

Megkerestünk több hivatalt, de mindegyik egy másikat tart az ügyben illetékesnek. Dr. Gara Annamária az Országos Gyógyszerészeti Intézetben azt mondta, ezek a tabletták nem hozzájuk tartoznak, ők csak a gyógyszereket vizsgálják.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OETI) osztályvezetője, dr. Kontraszti Mariann elmondta, a „bulizós” tabletták nem találhatóak meg listájukon. Ennek oka az is lehet, hogy a forgalmazó nem étrend-kiegészítőként forgalmazza őket. Így viszont az intézetnek nincs joga vizsgálni a terméket. Ha gyanú merül fel a hatásukkal kapcsolatban, az ÁNTSZ közegészségügyi főosztálya indíthat vizsgálatot. Ám ez a főosztály többszöri megkeresésünk ellenére sem reagált érdemben. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság sajtóosztályán keresztül feltett kérdéseinkre is csak az általánosságok szintjén mozgó „jobb félni, mint megijedni” típusú választ, és egy korábbi vizsgálatukról szóló jelentést kaptunk.

Az Országos Rendőr-főkapitányságnál Csákó Ibolya alezredes készségesen válaszolt viszont. Igaz, a konkrét esetben nem foglalt állást, csak általánosságban.

Szerinte nagyon veszélyes, ha a készítményeknek nem ismert a hatásuk, mellékhatásuk. Emiatt nagy a veszélye, hogy egészségkárosodást idézhetnek elő, függetlenül attól, hogy büntetőjogilag kábítószert tartalmaznak-e vagy sem. Egyébként a jog, főleg a büntetőjog utánkövetéses rendszerben működik – teszi hozzá. Tehát, ha valamelyik anyagról kiderül, hogy van pszichoaktív hatása és a nemzetközi hatóságok vagy az EU, esetleg Magyarország úgy rendelkezik, hogy listára kell venni a hatóanyagot, akkor ez mindig csak a termék megjelenése után történik.

Vagyis: ma Magyarországon néhány, interneten elvégzett kattintással megvehetők a szerek, amelyeket egyetlen hatóság sem vizsgált, létezésükről nincs is tudomásuk, és a hatásait illetően is csak találgatni tudnak.

Ezzel szemben az új-zélandi drogalapítványnak már vannak tapasztalatai, amelyeket közzé is tesz honlapján: túladagolva hányást, heves szívverést, paranoiát eredményezhetnek a szerek. Bár felirat figyelmeztet, hogy alkoholt ne fogyasszon a felhasználó, egyre többen szorulnak orvosi ellátásra a két szer kombinálása után. Új-zélandi lapok arról írnak, hogy fogyasztói közül már többen kerültek sürgősségi osztályra rendkívül felgyorsult szívverés tünetével.

A partitabletták piaca – talán nem kis részben az erőtlen fellépés miatt – Magyarországon is fellendülőben van. Egy évi 26 millió dolláros forgalmat generáló, szintén új-zélandi cég termékei – arra nincs még közvetlen bizonyíték, hogy ez azonos volna az interneten kapható extázistermékek előállítójával – az egész világon kaphatóak, noha az Európai Drogmonitorozási Intézet kockázatelemző tanulmányt jelentetett meg a tabletták egyik hatóanyagáról, a benzilpiperazin (BZP)-ről. A herbál ecstasyként kínált anyag erőssége nem közelíti meg az amfetaminét, s a veszélyessége sem bizonyított, mégis tiltott szernek minősítették, először az Európai Unióban, később Magyarországon is. A termék hozta a tőle elvárt hatást, pörgött tőle a bulizni vágyó. Az ilyen BZP-hatóanyagú tabletták legálisan már nem szerezhetőek be, de más extázist ígérő tabletták igen.

A honlap reklámja a fiatalokra szakosodott szórakozóhelyeket soroló oldalakon is felbukkan
A honlap reklámja a fiatalokra szakosodott szórakozóhelyeket soroló oldalakon is felbukkan
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.