Röviden

Rektori nem az ifjú pártpolitikusoknak

Nincs helye az egyetemeken, főiskolákon a pártpolitikai alapú politikai tevékenységnek - így döntött tegnap a Magyar Rektori Konferencia elnöksége. A szervezet egyhangúlag foglalt állást a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteinek a felsőoktatási intézményeken belüli politizálás bevezetésére vonatkozó javaslatáról. Közleményük szerint az intézményekben jelenleg is van lehetőség a szakmapolitikai érdekek kifejezésére és képviseletére akár az egyetemi vagy főiskolai szenátus, mint a legfőbb döntéshozatali szerv ülésein, akár pedig az intézményi közélet más színterein. Rétvári Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke közölte: a parlamenti pártok ifjúsági szervezetei a jövő héten áttekintik a felsőoktatási törvény módosításának lehetőségét, hogy kinyíljanak az egyetemek kapui. (MTI)

Pelczné programot hirdetett

"Irány a Kárpát-medence!" címmel programot hirdetett tegnap Pelczné Gáll Ildikó. A parlament fideszes alelnöke azt szeretné, ne történhessen meg, hogy valaki úgy érettségizik le, hogy nem jutott el a történelmi Magyarország területeire. Egyhetes kirándulásokról lenne szó, amelyek beépülnek a tantervbe, a finanszírozást a fenntartó és az állam állná. A politikus reméli, a Fidesz választási és esetleges kormányprogramjának is része lesz a kezdeményezés. (Cs. I.)

Somogyi: Megtisztelő az MDF ajánlata

Az MDF legfelsőbb vezetői jelezték, szívesen látnak a párt parlamenti frakciójában - mondta Somogyi Zoltán. Mint beszámoltunk róla: a tanácsadó előkelő helyet kaphat az MDF-listán. A politikai elemzőt nem először kéri fel párt, hogy legyen az országgyűlési képviselője. "Most először el is gondolkodom az ajánlaton, amit megtiszteltetésnek veszek" - mondta lapunknak. (Cs. I.)

Újabb haladék a felvételizőknek

2014-től tenné kötelezővé legalább egy tárgyból az emelt szintű érettségit a felvételizők számára Arató Gergely, a szaktárca államtitkára: a javaslatot az Országgyűlés oktatási bizottsága is támogatta. Eszerint a kormány által meghatározott érettségi vizsgatárgyak közül a felsőoktatási intézmények közösen határoznák meg, mely tárgyból kérik az emelt szintű érettségit: a listát a felvételit két évvel megelőzően kell közzétenni. Jelenleg az emelt szintű érettségi öt nyelvszakon követelmény, s jövőre az orvosképzésekben lesz belépési feltétel. Az utóbbi időben megszaporodtak az emelt szintű érettségit célzó javaslatok. Előbb a kormány engedélyezte volna az egyetemeknek, hogy egyesével emeljék a szintet, majd az MSZP oktatási munkacsoportja tette volna már 2012-től kötelezővé minden felvételiző számára a nehezebb vizsgát. Arató szerint két év alatt sem az iskolák, sem a diákok nem tudnak fölkészülni az erősebb felvételire. Egyébként így 2,5 milliárddal többe kerülne így az érettségi megszervezése. (V. A. D.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.