Influenzaoltás reggel nyolctól este nyolcig

Kétszáz oltópontot nyitnak meg a jövő hét végéig kórházakban, szakrendelőkben, valamint az ÁNTSZ intézményeiben - így döntött kedden a Kormányzati Koordinációs Bizottság. A hét végére 31 hely - az országos intézetek, illetve az ÁNTSZ oltóközpontjai - "tesztüzemként" már működhetnek. Az oltásért reggel nyolctól este nyolcig lehet menni.

Elvben a hétvégétől, a gyakorlatban hétfőtől mehetnek az emberek az első 31 tesztüzemként működő oltópontra influenza elleni oltásért. Ám másfél hét múlva már kétszáz ilyen helyen elérhető lesz a vakcina - derült a Kormányzati Koordinációs Bizottság keddi ülése után. Az oltóközpontok javát a nagyobb kórházakba és a szakrendelőkbe telepítik. Osztanak oltást az ÁNTSZ volt megyei kirendeltségein is, ezekből országszerte 21 van.

Lapunk úgy tudja: a Kormányzati Koordinációs Bizottság azt, hogy pontosan hogyan, milyen egységes szabályok szerint működjenek az oltóközpontok, a tárcára bízta. Lapzártakor a miniszternél épp erről próbáltak megegyezni a járványügyi feladatokban érintett szakemberek.

A hétvégéig az ÁNTSZ intézményei és a tíz országos gyógyító intézményben - így az Állami Soproni Szanatóriumban, a balatonfüredi szívkórházban, a kardiológián, az Amerikai úti Idegsebészeten, a Korányi tüdőgyógyintézetben, az Onkológiai Intézetben, az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézetben, a Sportkórházban, valamint a Parádfürdői Állami Kórházban - nyit meg az oltóközpont.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos elmondta: ezeken a helyeken reggel nyolctól este nyolcig lehet térítés ellenében, úgy négyezer forintért újinfluenza-oltást kapni. Azaz: mindez épp annyiba kerül, mint a háziorvosnál, de az eljárás jóval rövidebb, hiszen a felírás, a kiváltás és a beadás egyetlen helyszínen intézhető. Tehát csak azoknak érdemes az oltópontokat felkeresniük, akiknek nem jár a térítésmentes vakcina.

A háziorvosoknál és a házi gyermekorvosoknál térítésmentesen juthatnak az oltáshoz 18 éves korig a gyerekek, a krónikus betegségben szenvedők, a terhesek, valamint azok, akiknek közelében egyévesnél fiatalabb kisgyermek él. Tehát a gyógyszer felírása előtt érdemes megkérdezni az orvostól, hogy a receptkérő beletartozik-e a térítésmentesen oltható körbe.

AZ ÁNTSZ november kilencedikén összesített adatai szerint eddig 1,1 millió ember oltatta be magát. A térítésmentesen járó vakcinából eddig 1,9 millió adagot osztottak szét a háziorvosi rendelőknek, a patikai forgalomba pedig 391 ezer ampulla került. Arról nincs adat, hogy ebből mennyit adtak be eddig.

Oltanak a belvárosi Szemere utcai iskolában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.