Kölcsönzőhálózat a csecsemőkért

Országos hálózat épül a bölcsőhalált megelőző eszközök ingyenes kölcsönzésére. A City Rotary Club 300 légzésfigyelő riasztót adományoz a 21 regionális és megyei csecsemőgondozó és -gyógyító intézménynek, amelyek ezeket a veszélyeztetett gyerekek családjának adják kölcsön.

Egyszer csak nem vesz levegőt az újszülött. Ennyit érzékelnek a szülők, és gyakran már nem tudnak segíteni. A hirtelen csecsemőhalál, vagy bölcsőhalál okát egyelőre nem tudják az orvosok sem, azt azonban igen, hogy az alkohol, a dohányzás, a rossz táplálás, a koraszülés növeli a kockázatát. Ahol sok gyerek van összezsúfolva, gyakrabban fordul elő a tragédia. Vagyis a család hátrányos helyzete egyben veszélyforrás a csecsemőknek.

Elsősorban nekik jelent ezért óriási segítséget az a most alakuló országos légzésfigyelő hálózat, amely valamennyi régióban hozzáférhetővé teszi a csecsemőhalál elleni védő-riasztó eszközt. A City Rotary Klub 300 légzésfigyelő riasztót adományoz a 21 regionális és megyei csecsemőgondozó és -gyógyító intézménynek, amelyek alkalmanként néhány hónapra kikölcsönzik a berendezést a szűréseken vagy más módon azonosított veszélyeztetett csecsemők szülei számára.

Dr. Sólyom Enikő, a bölcsőhalál kapcsán legérintettebb miskolci régió Gyermek-egészségügyi Központjának vezető főorvosa naponta találkozik a gonddal, amikor szülőknek a pár ezer forintos bérleti díj megoldhatatlan terhet jelent.

- Évtizedek óta foglalkozunk a bölcsőhalál megelőzésével. A térségben kiemelten sok ilyen tragédia történik. Volt olyan év, amikor 12 esettel találkoztunk. Többször szembesülnünk azzal is, hogy a szülőknek milyen gondot okoz az önrész előteremtése is - mondja. Alváslaboratóriumukban végeznek szűrővizsgálatokat, amelyek alapján eldönthető, kik tartoznak a rizikós csoportban - már azok közül, akik időben hozzájuk kerülnek. Ha a veszélyeztetett családok hozzá is jutnak a védőeszközhöz, várhatóan lényegesen javul a helyzet. Dr. Scheuring Noémi, a Heim Pál Gyermekkórház adjunktusa szerint ezek az eszközök nem "mindenhatóak", de az igazságügyi orvos szakértői tanulmányok egyetlen olyan esetről sem tudnak, ahol a riasztó ellenére történt meg a tragédia.

Az eszközöket a Rotary Club szakemberekkel a megyék lakosságához igazítva osztja szét.

- Mostantól a gyermekegészségügyi központok ingyen is kikölcsönözhetik az eszközöket, s gondoskodnak arról, hogy a berendezés alkalmazásáról és a veszélyhelyzetben teendőkről az érintett szülők felvilágosítást és felkészítést kapjanak - mondta dr. Bánlaki György, az adományozó szervezet egyik vezetője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.