Juhász Gábor szerint a szélsőjobb felelős a történtekért

A szélsőjobboldali politikát folytatók, a Magyar Gárda betiltását tudomásul nem vevők, a "nosztalgia-csendőrséget" felállítók viselik a felelősséget a Sajóbábonyban történtek miatt - így értékelte a történteket tegnap a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter. Juhász Gábor a nemzetbiztonsági kabinet ülése után azt mondta: a törvény mindenkit egyenlő mércével mér, a törvényeket felelős állampolgárként mindenkinek be kell tartani. Szerinte ez a felhívás rendkívül fontos olyankor, amikor némelyek politikai okból, esetleg kampányra való hivatkozással szítják az indulatokat. Ugyanakkor az önbíráskodásnak sincs helye.

A nemzetbiztonsági kabinet tájékoztatót hallgatott meg a szakminisztertől, a rendőrség bűnügyi, Nemzetbiztonsági Hivatal megbízott és a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgatójától. Juhász közölte: a rendészeti szervek professzionálisan reagáltak a Sajóbábonyban kialakult eseményekre. - Amikor "lincshangulat" alakul ki egy településen, kulcskérdés, hogy képes-e a rendőrség fenntartani a rendet. Sajóbábonyban a rendőrség képes volt gyorsan mozgósítani erőit, és jelenleg is megfelelő létszámú rendőr lát el a településen szolgálatot. Nincs sem létszámbeli, sem pénzügyi gátja a rend fenntartásának.

Ide tartozik, hogy tegnap délelőtt Draskovics Tibor rendészeti és igazságügyi miniszter a parlamentben azt mondta - idézzük -, hogy "nem lesz polgárháború Magyarországon". Bejelentette: a kormány új szabálysértési tényállást alkotott a feloszlatott társadalmi szervezet működtetésében való részvétel eddiginél határozottabb és következetesebb szankcionálása érdekében. Ezzel arra utalt, hogy a szabálysértésekről szóló rendelet módosítása szerint a szervezőkön kívül az is ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki nyilvános rendezvényeken a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruháját vagy formaruháját viseli - vagy olyat, melyről a feloszlatott szervezet ismerhető fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.