Aknamezők és kormányzás

Útban a győzelem felé - aknamezőkön keresztül címmel rendezett konferenciát tegnap több konzervatív szellemi műhely, köztük a Konrad Adenauer Alapítvány és a Nemzeti kör. Az előadók a jobboldalt sem kímélték.

Az egyik előadó, Tölgyessy Péter alkotmányjogász szerint ma legalább három válság hat egyszerre: az első a világgazdasági, amely több hullámban is érkezhet, s "telibe kapja a következő kormányt", a második a megszorító/osztogató gazdasági ciklusok ördögi köre, a harmadik az értékválság.

Erőszakkal nem megy

Dávid Ibolya is megkapta a magáét a konzervatívok konferenciáján
Dávid Ibolya

Több száz éve elrontott dolgokról van szó, tette hozzá, ám ezt nem lehet erőszakkal megváltoztatni: "ha valaki azt képzeli, hogy hittérítéssel, erőszakosan kell változtatni, azonnal ellene fog fordulni a társadalom". Tölgyessy figyelmeztetett a kétharmados "szinte teljhatalom" veszélyeire is. Szerinte nem szabad felforgatni az intézményes viszonyokat sem a parlamenti kultúrát, sem a közigazgatást.

Gőgös kisebbség

Balog Zoltán, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke szerint "az ellenfél aknamunkáján" kívül a keresztény középosztály gőgje is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a Fidesz-KDNP csak egyharmados kisebbséget képvisel a társadalomban. Az elszámoltatás szerinte csak akkor lehet hiteles, ha saját magukon kezdik.

Alaktalan massza

Boross Péter volt miniszterelnök a legsúlyosabb problémának azt tartja, hogy a társadalom évszázadokon át kialakult szövetrendszerét - amelyet a tekintélytisztelet afféle kovászként tartott egyben - az 1945 utáni évek darabokra tépték. A szocializmus időszakában a társadalmi szövetből alaktalan massza lett, azt a sajátos, átörökölt szövetségi viszonyrendszert pedig, amely 1989-ben alakult ki a hatalmi-félhatalmi állapotban lévők közt, "időszerű felszámolni".

'Az én kommunistám jó kommunista'

Az előadások után a vitában egy idősebb résztvevő - egykori ötvenhatos - kért szót, és Antall József néhai kormányfőt okolta, amiért „lepaktált a kommunistákkal". Ezt követően a közönség soraiban helyet foglalt Dávid Ibolya lépett a mikrofonhoz, miután Boross Péter (Antall hivatali utóda, a Dávid Ibolyáékkal való szakításáig MDF-es politikus) nem kívánt reagálni.Az MDF elnöke azzal érvelt: Antall éppen azzal üzente meg ugyanis a világnak a változást, hogy - miközben nem üldözött senkit a múltja miatt - nem engedett volt MSZMP-seket a kormányába. Ellentétben az Orbán-kormánnyal - tette hozzá -, melyben óriási többségében voltak egykori MSZMP-sek, köztük Boros Imre, Gógl Árpád, Járay Zsigmond, Martonyi János, ez ellen akkor mégsem tiltakoztak, még olyan személyek esetében sem, mint Martonyi János, vagy Járay Zsigmond, akik tagjai voltak az utolsó szocialista kormánynak is. Ennek ellenére merték elindítani azt a szlogent a fideszesek, hogy „az én kommunistám jó kommunista, a te kommunistád pedig hazaáruló". Az MDF-elnök szerint ez a szemlélet, a kommunizmushoz való állandó méricskélés, a folyamatos köldöknézegetés tönkre tette az országot, a történelem meg elment mellettünk. „Rákosi Mátyást elégedetten dörzsölhetné a tenyerét, hiszen amit neki nem sikerült, azt most a polgári oldalon megvalósítják: aki nincs velük, az ellenük van" - mondta Dávid Ibolya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.