A Fidesz-kormány is támogatta Zuschlag vádlott-társának egyesületét

A Zuschlag-per harmadrendű vádlottja által vezetett egyesület sokszor és sikerrel pályázott támogatásra az ifjúsági tárcánál a Fidesz kormányzati időszakában. Deutsch Tamás minisztersége idején kilencszer kapott pénzt a Hoppá Egyesület.

Dokumentumok bizonyítják, hogy már a Fidesz kormányzása idején kapott állami támogatásokat a Zuschlag-per harmadrendű vádlottja Katus Ferenc, volt szocialista politikus egyesülete. Ő volt az elnöke a Hoppá Egyesületnek, és ő alapította a Holnap Városért Egyesületet, amelyek vitatható körülmények között nyertek el különböző összegeket. A Zuschlag János érdekkörébe tartozó egyesületek és alapítványok pályázati támogatásával kapcsolatban ugyan részletes bizonyítást folytattak le, a 2004-ben megszüntetett Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, s az utódszervezetei által nyújtott támogatásoknál viszont még vannak a bíróság számára homályos pontok. Azért is hallgatták meg korábban Gyurcsány Ferencet és elődjét, Jánosi Györgyöt, hogy tisztázzák szerepüket a támogatások elosztásában. Topolánszky Ákos és Ocsovai Tamás egykori helyettes államtitkárok azt állították: a tárca vezetői politikai nyomást gyakoroltak rájuk. A Zuschlag-per mai tárgyalásán Mesterházy Attila volt államtitkárt hallgatják meg.

Lapunk korábban közölt egy dokumentumot, amely igazolta, hogy a civil szervezetek támogatása a Fidesz-ciklusban sem nélkülözte a vezetői szintről érkező módosítást. A 2002 áprilisában kelt, Deutsch Tamás akkori ifjúsági miniszter által aláírt levél szerint például a miniszter fölülbírálta az eredeti javaslatot.

Most újabb dokumentumok kerültek lapunk birtokába Deutsch miniszterségének idejéből. Az egyik iratot 2001 végén írta alá Szabó László fideszes államtitkár és Katus Ferenc, a Hoppá Egyesület képviselője. A támogatási összeg hétszázezer forint volt, célja referensképzés. Egy, a tartalmát és küllemét illetően meglepően hasonló szerződést kötött Katus "Háromoldalú érdekegyeztetés a kistérségi roma fiatalokkal kapcsolatban az EU-csatlakozás után" elnevezésű rendezvény megszervezésére, immár a szocialista irányítású tárcával. A megállapodást 2004 februárjában Ocsovai Tamás helyettes államtitkár is aláírta. (Egy másik dokumentumon Ocsovai aláírása mellett az idézett pályázattal kapcsolatban ez szerepel: "kérem támogatni, 1,5 millió forint"). Három év - és egy ciklus - eltéréssel ugyan, de ugyanazon forrás terhére kapta az egyesület a támogatást, csak a számlavezető bankja változott. Mindez forrásaink szerint azt mutatja, hogy ha bármiféle bejáratott csatornája lett volna Katusnak és társainak az ISM forrásaihoz, úgy azokból már Deutsch minisztersége alatt is le tudtak hívni bizonyos összegeket valós vagy fiktív rendezvényekre, célokra. Forrásaink szerint a Fidesz kormányzása idején a Katus elnökölte Hoppá Egyesület kilencszer kapott támogatást az GYISM-től, százötvenezer és másfél millió forint közötti összegeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.