Milliárdok tűzoltók túlóradíjára

Fejenként körülbelül egymillió forintnyi túlóradíjat ítélt meg négy budapesti tűzoltónak a Fővárosi Munkaügyi Bíróság tegnap. Az ítélet nem jogerős. Magyarország uniós csatlakozása óta ugyanis a törvényes munkaidő - a Legfelsőbb Bíróság (LB) korábbi jogértelmezése szerint - legfeljebb heti 48 óra lehet, miközben a tűzoltók egészen tavalyig 52 órát teljesítettek. Az Önkormányzati Minisztérium képviselője a jogalapot nem, de a követelt összeg megállapításának módját vitatta, ezért fellebbezett.

Az ügy - ha jogerős döntés születik - akár precedensként is szolgálhat, mert egy törvénymódosítási javaslat szerint jövőre a tűzoltóknak alanyi jogon kifizetnék ugyan a túlóradíjat, csak az a kérdés, hogy mennyit. A tárca álláspontja szerint a szabadságon és a táppénzen töltött időre nem jár a juttatás, az érintettek viszont ezzel az idővel is számolnak, ami öt évre visszamenőleg szép summa lehet. Egyébként több mint hétezer tűzoltónak jár majd a túlórapénz, ami megközelítheti a tízmilliárd forintot.

Az országban több hasonló per is folyt, és a tűzoltók eredetileg az általánosnak tekinthető heti negyven órát meghaladó munkaidőre követelték a plusz- juttatást. Az LB azonban egy uniós irányelvből kiindulva leszögezte, hogy csak a hét nap alatt 48 órát meghaladó munkavégzés tekinthető túlszolgálatnak. Ezt azonban a tűzoltó érdekképviseletek vitatják, mert szerintük tévedés a maximálisan engedélyezhető munkaidőből kiindulni.

Az érintettek ugyanakkor hangoztatják, hogy ez az értelmezés a többi munkavállalóhoz képest hátrányos megkülönböztetést is jelent. Ezért az Alkotmánybírósághoz fordultak, kezdeményezve: semmisítsék meg a hivatásos állományúak szolgálati viszonyáról szóló törvénynek azt a rendelkezését, amely a készenléti szolgálatoknál lehetővé teszi, hogy heti negyven helyett 48 órát dolgozzanak. Ha az indítványnak esetleg helyt adnának, az legalább negyvenmilliárdos költségvetési kiadást jelentene, ráadásul - a munkaidő csökkenése miatt - jelentősen növelni kellene a hivatásos tűzoltók számát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.