Sajóbábony: egy pofontól a majdnem-háborúig

Nyugalom van, de továbbra is érzékelhető a feszültség Sajóbábonyban, ahol ezért fenntartják a megerősített rendőri jelenlétet. A borsodi városban vasárnap estétől hétfő hajnalig néztek egymással farkasszemet romák, valamint az Új Magyar Gárda Mozgalom egyenruhásai. A sajóbábonyi eseményekhez köthetően három ügyben is nyomoz a rendőrség.

Szombat este a Jobbik Magyarországért Mozgalom fórumot tartott Sajóbábonyban. A településen szerzett információink szerint az ott megjelent harminc fekete egyenruhás váltotta ki az ott élő romák egy részének ellenérzését. Nagy Imre, a város polgármestere állítja: Sajóbábonyban soha nem alakult volna ki ilyen helyzet, ha nem érkeznek az eseményre idegenek. A Jobbik először szervezett itt rendezvényt.

Szombat este még csak odamondogattak egymásnak az iskolaudvaron tartózkodó gárdisták és a kerítés mögül bámészkodó romák, más nem történt. Az indulatok vasárnap délelőtt szabadultak el, amikor egy helyi roma házaspár szidalmazta Müller Pálnét, az egyik sajóbábonyi bolt vezetőjét, egyébként szocialista önkormányzati képviselőt, őt hibáztatva a Jobbik rendezvénye miatt. Sőt, a házaspár nő tagja meg is pofozta a boltvezetőt, aki egy tartozást kért számon rajtuk.

Bár a képviselővel hétfőn nem sikerült beszélnünk, miután sem a lakásán, sem a boltban, sem a polgármesteri hivatalban nem találtuk, úgy értesültünk, hogy életveszélyesen megfenyegették. A sajóbábonyi polgármester pedig elképzelhetetlennek tartotta, hogy egy helyi szocialista politikus épp a gárdához forduljon, bármi problémája is adódna.

Megfenyegették a szombati rendezvény szervezőjét, Bencs Gábort, a Jobbik helyi vezetőjét is. Ő nem nyilatkozott.

Vasárnap délután újra gárdisták jelentek meg a város utcáin. Válaszként a romák baltákkal, botokkal felszerelkezve vonultak fel a város több pontján. Az egyik bevezető úton megrongáltak egy autót. Az ok egyelőre tisztázatlan. A romák szerint a járműben Jobbik-szimpatizánsok ültek, akiket fel akartak tartóztatni, de a vezető közéjük hajtott, s ennek következtében az egyik fiatalember lába megsérült. Mások azt állították: az autót kapákkal, botokkal megtámadta tíz-tizenkét férfi. A járműben egyesek szerint a vezetőn kívül egy nő és egy gyerek is ült, a támadás során a nő megsérült.

A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre - nekik köszönhető, hogy a felek nem estek egymásnak, s nem lett még nagyobb a baj. Sajóbábonyba sietett több roma vezető is, próbálták hűteni a kedélyeket.

Hétfő reggel egyeztető tárgyalás volt a polgármesteri hivatalban. A polgármester szerint megállapodtak abban, hogy az indulatokat mindkét oldal vezetői igyekeznek csitítani. Eldöntötték, hogy városőrséget állítanak fel, amelyben szerepet kapnak helyi romák is.

Hétfőn Sajóbábonyban járt Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke is. Ő már vasárnap a helyszínre akart menni, de útközben viszszafordult, nehogy a jelenlétével tovább élezze a viszályt. Hétfőn úgy fogalmazott: a Jobbik tudatosan szítja az ellentéteket a helyi közösségek roma és nem roma tagjai között. Szerinte már a gárda egyenruhája is félelemmel tölti el a romákat, s ez még inkább így van, ha alakzatba tömörülve vonulnak. Hozzátette: a cigány embereknek példát kell mutatniuk, s nem ülhetnek fel a provokációnak. Még akkor sem, ha joggal érezhetik úgy, hogy a biztonságukért felelős rendőrség egy része a Jobbikkal szimpatizál. Horváth Aladár arról is beszélt, hogy a romagyilkosságok óta a cigány lakosság még érzékenyebb a hasonló megmozdulásokra, hiszen a bűnesetek elkövetői tudottan kötődtek a szélsőjobboldali eszmékhez. Horváth Aladár szerint a helyzetet a Fidesz és az MSZP csakis közösen, egymással összefogva képes megoldani, máskülönben maguk segítik elő egy, a Jobbik vezette kormány hatalomra kerülését.

Káli Sándor, a Sajóbábonyhoz közeli Miskolc MSZP-s polgármestere szerint az ország lassan már nem választásokra, hanem egyre hevesebb összecsapásokra, polgárháborús állapotokra készül. Sem etnikai villongásokra, sem rasszista válaszokra nincs szüksége Magyarországnak. Káli javasolja, hogy a parlament azonnal tűzze napirendjére az ügyet, és alakuljon egy valós jogkörökkel felruházott bizottság, külső szakértőkkel. Több szakértői tanulmány nem kell, cselekvési tervre és annak végrehajtására van szükség - mondta. A politikusoknak most nem a választásra, hanem a béke megteremtésére kell koncentrálniuk, majd hitet és elfoglaltságot, vagyis munkát kell adniuk a szegényebb térségekben élőknek a rend helyreállítása érdekében.

Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a sajóbábonyi eseményekhez köthetően három ügyben indult nyomozás. A jármű megtámadása és megrongálása kapcsán közösség tagja elleni erőszak miatt nyomoznak, egy férfit őrizetbe vettek. A boltos támadóit testi sértéssel gyanúsítják. A szombati rendezvény szervezőjét életveszélyesen megfenyegették, zaklatás miatt eddig egy gyanúsítottat hallgattak ki. A szóvivő szerint az eljárás során a gyanúsítottak köre bővülhet. Vereczkei Csaba megyei rendőr-főkapitány kiemelt rendőri jelenlétet biztosít a településen, amíg azt indokoltnak tartja.

Mára összehívták a nemzetbiztonsági kabinetet

A polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter mára öszszehívta a nemzetbiztonsági kabinet soron kívüli ülését a Sajóbábonyban történtek kapcsán - közölte tegnap Szollár Domokos kormányszóvivő. Hozzátette: jogos aggodalmat kelt az, ami a településen történt, s nem lehet napirendre térni afelett, hogy egy betiltott szervezet, a Magyar Gárda tagjai kiélezett helyzetben provokálja, csendőrséggel fenyegeti a kisebbségi lakosságot. "Ezt akkor sem lehetne tudomásul venni, ha ez a szervezet nem lenne betiltva: a kisebbséghez tartozók jogegyenlősége az alkotmányból következik", közölte a szóvivő, aki fölhívta a figyelmet arra is, hogy a kisebbségi szervezetek sem vehetik saját kezükbe "válaszadásukat", a "vélelmezett fenyegetésükre nem válaszolhatnak ellen-erőszakkal".

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint a Jobbik "kampánynyitó eseményt tartott Sajóbábonyban: bemutatta, mire lehet számítani tőle a következő hónapokban". Úgy véli, a történtekért a Jobbikot terheli a legnagyobb felelősség. Ugyanakkor az eseményekhez vezetett az MSZP politikája, mert nem erősítette meg a rendőrséget, a Fideszé pedig azért, mert éveken át hisztériát keltett, és minden kijelentésével csökkentette a rendvédelmi szervekbe vetett állampolgári bizalmat.

Lázár János (Fidesz) szerint a kormány egyesre vizsgázott. Az Országgyűlés rendészeti bizottságának elnöke közölte: arra kérik az MSZP-t, hogy a közbiztonsággal kapcsolatos "plakát- és kampányhadjáratát" függessze fel, mert a kormány képtelen garantálni az emberek biztonságát. Az MSZP szerint a rendőrök "hallatlan profi módon" intézkedtek Sajóbábonyban, s megakadályozták, hogy ennél jóval súlyosabbá váljon az incidens. Faragó Péter, a térség szocialista országgyűlési képviselője azt mondta: a kormány nem vizsgázhatott az ügyben, mert nem a kabinetnek, hanem a megyei rendőrfőkapitánynak kellett intézkednie, aki azonnal meg is tette a szükséges lépéseket.

A Jobbik újra fellép

A Jobbik ma délelőtt sajtótájékoztatót tart Sajóbábonyban. "Nem lehet, hogy önvédelmi szervezetek vagy masírozó félkatonai csapatok vegyék át az állam szerepét; ez elfogadhatatlan" - jelentette ki a TV2-ben a történtek kapcsán Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint "Magyarországon mindenkinek, származásra, vagyoni helyzetre való tekintet nélkül biztonságban kell éreznie magát, és az állam kötelessége, hogy ezt megteremtse". Jobb későn, mint soha - így reagált erre az MSZP szóvivője. Nyakó István szerint, ha Orbán komolyan gondolja, amit mondott, akkor a következő lépés, hogy a Fidesz megszakít minden együttműködést a Jobbikkal és a párton belül Jobbik-hangon beszélőket nem indítja újra képviselőjelöltnek. Ilyen például Molnár Oszkár.

Érzékelhető a feszültség a helyi lakosok körében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.