Romagyilkosságok: szakértőkre várva

November végén, de legkésőbb december elején ismerhetik meg a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő sorozatgyilkosság feltételezett elkövetői és ügyvédeik azokat a végleges igazságügyi szakértői véleményeket, amelyek állítólag minden kétséget kizáróan igazolják az augusztusban elfogott négy férfi bűnösségét - tudta meg lapunk rendőrségi forrásokból.

A Népszabadság úgy értesült, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) még novemberben, de legkésőbb a jövő hónap elején a gyanúsítottak elé tárja azokat a szakértői véleményeket, amelyek a nyomozók szerint a még augusztusban letartóztatott négy férfi bűnösségét minden kétséget kizáróan igazolják. Egy nevének mellőzését kérő illetékes szerint már nem lesz több gyanúsított. Az eddig összegyűjtött bizonyítékok alapján a rendőrség álláspontja továbbra is az, hogy a négytagú halálbrigádnak nem voltak megbízói, sem felbujtói, sem finanszírozói. Ők maguk tervelték ki és hajtották végre azt a kilenc fegyveres, Molotov-koktélos támadást, amelynek hat roma esett áldozatul, köztük egy ötéves gyerek.

Tatárszentgyörgy

A rendőrségnek állítólag számos, megdönthetetlen bizonyítéka van, így - mint forrásunk fogalmazott - akkor is bizonyítani tudják a négy letartóztatott férfi bűnösségét, ha ők az eljárás további szakaszában már meg sem szólalnak. "Minden egyes támadás helyszínéhez külön-külön is több bizonyítékkal tudjuk kötni őket, minden egyes esetben igazolni tudjuk, hogy az adott támadásban kik vettek részt", szögezte le lapunknak válaszolva az NNI illetékese.

Korábban a rendőrség elismerte, hogy az egyes támadások idején és helyszínei környékén forgalmazó mobiltelefonok híváslistái alapján sikerült azonosítani a támadókat. Elfogásuk után valamennyiüktől DNS-mintát vettek. Többüké megegyezett az egyes tetthelyeken rögzített DNS-ekkel. Állítólag más bizonyítékaik is vannak, de azokat - mint mondták - a nyomozás sikere érdekében egyelőre nem hozzák nyilvánosságra.

Azt forrásunk is elismerte, az ügyben mindemellett vannak fehér foltok, de egyik sem olyan jelentős, hogy szerinte akadályozná "az eljárás eredményes befejezését". Eddig például csak egyetlen autón sikerült olyan bizonyítékokat rögzíteni, amelyekkel "az adott jármű több tetthelyhez is köthető". De nem valamennyihez. A rendőrség azt nem árulja el, mely támadások helyszínének közelében találták meg a halálbrigád autójának nyomait.

Miközben a nyomozók az utolsó szakértői jelentésekre várnak, arra a kérdésre is keresik a választ, hogy miképpen kerültek 2008 márciusában a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Besenyszögről elrabolt fegyverek a gyanúsítottakhoz. A nyomozók nem tartják valószínűnek, hogy a négy gyanúsított között lennének a fegyvereit az interneten megvételre kínáló vadász kirablói, de még nem zárták ki ennek lehetőségét sem.

Megválaszolandó kérdés továbbá az is, hogy mi volt az indítékuk. Mivel kizárólag romatelepeken élőket támadtak meg, kézenfekvő válasz a rasszizmus. Erre enged következtetni a négy férfi előélete is. Eddig azonban nem került elő olyan bizonyíték - vagy ha mégis, azt az NNI még nem hozta nyilvánosságra -, ami igazolná ezt a feltételezést. A nyomozók azt mondták, ők leginkább a gyanúsítottaktól szeretnék hallani, hogy miért követték el tettüket, s hogy milyen szempontok szerint választották ki áldozataikat.

Miképpen azt korábban már lapunk is megírta, a halálbrigád (K. Árpád és öccse, István, valamint P. Zsolt és Cs. István) 2008. június 21-én kezdte meg ámokfutását. Tizenhárom hónap alatt kilenc támadást hajtottak végre. Hat roma meghalt, több ház súlyosan megrongálódott. A rendőrség azt feltételezi, hogy a négyfős társaság tagjainak útja a két emberéletet követelő nagycsécsi gyilkosság után kettévált, s attól kezdve már csak a K. testvérek követtek el a támadást.

A Nemzeti Nyomozó Iroda hivatalosan nem kívánt nyilatkozni az ügy állásáról. Azt mondták, nekik most csendre, nyugalomra van szükségük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.