Az SZDSZ és a költségvetés: varrás mentén reped

Az SZDSZ országos tanácsa (ot) nem támogatja a jövő évi költségvetést, annak elutasítását javasolja a frakciónak - jelentette be a testület szombati ülése után Retkes Attila pártelnök. A tervezett büdzsé a liberális párt "parlamentjeként" működő ot szerint rontana a mélyszegénységben élők, a munkanélküliek, a kis- és középvállalatok, valamint az önkormányzatok helyzetén.

Az SZDSZ ezért azt javasolja képviselőinek, hogy szavazzanak nemmel. Retkes Attila kitérő választ adott a frakciót érintő kérdésekre, így érdemben arra sem válaszolt, hogyan garantálható, hogy a képviselőcsoport is elutasítsa a költségvetést, s ha mégsem így tesz, akkor hogyan magyarázzák majd el a választóknak, hogy az SZDSZ valóban ellenzéki párt. (A jelenlegi állás szerint ugyanis a frakció többsége várhatóan igennel szavaz a két hét múlva esedékes zárószavazáson). Retkes Attila anynyit azért elmondott, hogy nem kívánnak szankciókkal élni az igennel szavazó képviselőkkel szemben, mert "elég volt a belső vitákból", s aki ezeket gerjeszti, a párt eltűnését segíti elő.

Retkes Attila bejelenti, hogy Skaliczky Andreát választották az országos tanács új elnökévé
Retkes Attila bejelenti, hogy Skaliczky Andreát választották az országos tanács új elnökévé

Retkes Attila kitért arra, hogy a jövő évi országgyűlési választáson önállóan akarják megmérettetni magukat, és mind a 176 egyéni körzetben állítanak jelöltet. Arra a kérdésre, hogy az Index szombati cikke szerint egyes szabad demokrata politikusok az MSZP listáján kaphatnának helyet, azt mondta: erről nincs tudomása.

Retkes Attila szombaton bejelentette, hogy az országos tanács Skaliczky Andreát, a párt egyik ügyvivőjét választotta a testület elnökévé (az előző elnök, Szent-Iványi István a szlovéniai nagyköveti poszt várományosa). Skaliczky Andreát 46 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül választották meg. Az eredmény a pártelnök szerint azt mutatja, eltűntek azok a belső hasadások, amelyek a párt életét nehezítették.

Skaliczky Andrea 1998 óta politizál az SZDSZ-ben, a dunaújvárosi szervezet vezetője volt, később az ot elnökségi tagjává, idén nyáron pedig a párt vezetőségének tagjává választották. A Népszabadságnak azt mondta, azért vállalta ezeket a politikai szerepeket, mert úgy látja, tehet a párton belüli acsarkodás felszámolásáért. "A kettészakadt pártban az egyik oldal támogatott, de a másik is elfogadott. A júliusi elnökválasztás után, függetlenül attól, hogy Retkes Attila személye mennyire osztotta meg a régi táborokat, igenis fontosnak tartottam, hogy a liberalizmus képviselete megmaradjon, magának az ügynek az érdekében pedig mindenkivel hajlandó vagyok együtt dolgozni, aki ebben őszintén hisz. Ezért vállaltam az ügyvivőséget is" mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.