Parkolóhelyért embert ölnének egyesek

Demokraták, ébresztő! Alá akarják ásni a demokrácia szent intézményét! Én most konkrétan a Parlament előttre tervezett mélygarázsra gondolok. Többen féltik a jeles épületet attól, hogy a Kossuth téri mélygarázs építésekor megroggyannak majd a falai, alámossa a Duna beszivárgó vize, és így tovább.

Új szempontként tenném az aggodalmakhoz, hogy a fenti veszélyeken túlmenően valószínűleg tovább fog durvulni a választási kampány. Az eddigi képviselői kiváltságok egy non plus ultrával gyarapodnak ugyanis: belvárosi fedett parkolóhelyért embert ölnének egyesek. Hatalmasat nőne tehát a mélygarázzsal a parlamentbe kerülés tétje. Azon sem lepődnék meg, ha a pártok a sikereket vagy a kudarcokat ezentúl azon mérnék, hogy hány parkolóhelyet sikerült megszerezniük az öldöklő választási harc eredményeként a föld alatt.

Aggódnak amiatt is, hogy az évekig tartó építkezés zavarni fogja a szomszédban zajló törvényalkotási munkát. Nem volna meglepő, ha kitennék a táblát, hogy AZ ÉPÍTKEZÉS IDEJE ALATT A DEMOKRÁCIA TECHNIKAI OKOKBÓL SZÜNETEL. KÉRJÜK, HOGY SÜRGŐS KÖZÜGYEIVEL A LEGKÖZELEBBI NYITVA TARTÓ KÖZTÁRSASÁGOT KERESSE FEL!

A demokrácia felfüggesztésére egyébként a mélygarázstól függetlenül is könnyen sor kerülhet. Tölgyessy Péter politológus vetette fel e heti interjújában azt a lehetőséget, hogy a Fidesz nagyarányú győzelme esetén Magyarországon egy olyan putyini hatalmi modell alakulhat ki, amelyben moszkvai mintára egy "dühöngőre" korlátozódna a parlament szerepe.

Tölgyessyre oda kell figyelni! Mostanában hetente átlagosan legalább két jóslatot ereszt el, és a nagy számok törvénye szerint számítani lehet rá, hogy valamelyik előbb-utóbb be is jön.

Talán éppen ez, a legutóbbi. Minél jobban elgondolkodtam a politológus vízióján, annál kevésbé találtam lehetetlennek azt. Igaz ugyan, hogy egyszer már próbálkoztunk egy orosz modellel, és az nagyon nem jött be, de azóta sokat változtak az idők, és Putyin azért nem Sztálin, legalábbis nem annyira.

És gondoljunk csak bele: a Parlament épülete egy eléggé frekventált helyen lévő ingatlan. Ha hosszú ideig nem használjuk rendeltetésszerűen, akkor előbb-utóbb rá fog csapni egy multi, és plázát csinál belőle. Különösen nagy lesz ez a veszély, ha mélygarázs is épül hozzá.

Érdemes tekintetbe venni azt is, hogy a lipótmezei intézmény megszüntetése után őrült nagy intézményi űr támadt az elemebetegek elhelyezésében, amit a jelenlegi parlament csak hézagosan tudott pótolni. Mindebből már logikusan következik, hogy a Tisztelt Ház dühöngővé alakítása a nemzet javát szolgálná.

Némi belső átalakításra persze azért szükség volna. Elsősorban a Szent Koronát kéne biztonságba helyezni, nehogy valamelyik megalomán ápolt egy óvatlan pillanatban királylyá koronázza magát. Biztos helye volna a nemzeti ereklyének a Mahart Esztergom-Budapest közötti járatán. Ez már ki van próbálva, bevált.

A Parlament értékesebb képeivel, szobraival, freskóival pedig a mélygarázst lehetne kicsit feldobni. De így sem maradna dísz nélkül az épület, amelynek falára az új helyzetnek megfelelő feliratokat lehetne mázolni: Nálunk a zubbony nem kényszer, hanem becsület és dicsőség dolga! Vagy: Őrült beszéd, de ilyen a rendszer!

Már a közelgő szavazást is ennek az igénynek megfelelően lehetne kialakítani. Ez lenne Magyarország életében az első félcédulás választás.

Apró módosításokra a házszabályban azért szükség lesz. Az új parlamentet elindító ülést az eddigi korelnök helyett a kórelnök nyitná meg, a mandátumvizsgáló bizottság pedig a flepniket ellenőrizné az összeférhetetlenségi szabályok figyelembevételével.

A nem összeférhetetleneket természetesen kizárnák a törvényhozás munkájából. Kérdéses még, hogy a határozathozatalra a gyógyszerosztás előtt vagy után kerüljön-e sor.

A frakcióalakítás jelenlegi szabályain nem is kéne változtatni. Külön képviselőcsoportot alakítanának a téveszmések, a kleptomániások, az aggkori elhülyültek, a független drogfüggők és a nárcizmusban szenvedők (röviden: nárcik).

Elképzelhető persze, hogy nem válik be ez az őrült ötlet. Akkor sem lesz nagy baj, mert plázát még mindig lehet csinálni a Tisztelt Diliházból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.