'Kuffervizit' a magukra hagyott kórházakban

Kérdéses, hogy miután a Medisyst Kft. kivonul a mezőtúri, a tapolcai, a körmendi kórház és a kőszegi rendelőintézet működtetéséből, az önkormányzatok büdzséjéből meddig futja a veszteséges intézmények fenntartására.

A betegellátás egyelőre mindenhol zavartalan, de az érintett városokban még nem látják tisztán, milyen anyagi helyzetben hagyta hátra a Medisyst a kórházakat - ez derült ki tudósítóink jelentéséből. Tapolcán megdöbbenést keltett a hír: Kern József, a Medisyst tulajdonosa ezt még csak szóban jelezte a polgármesternek. Az önkormányzat tegnapi rendkívüli testületi ülésén elfogadták azt a szándéknyilatkozatot, amely szerint a város hajlandó tovább működtetni az intézményt. Császár László fideszes polgármester azt mondta: a történtek azt igazolták, hogy nem volt szerencsés a magántőke bevonása, mert a befektetők a rövid távon jelentkező veszteségeik miatt kiszálltak. Azt elismerte, hogy három éve csak a Medisyst szerepvállalásával sikerült elkerülni a kórházbezárást. Az önkormányzat hajlandó névértéken megvenni a Medisysttől a kórház-üzemeltető céget, de előtte átvilágítanák. A Medisyst 2007 óta 400 millió forintot költött a kórház fejlesztésére.

Még nem tudni, milyen anyagi helyzetben hagyta hátra a Medisyst a kórházakat
Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet

Nehéz helyzetbe került Mezőtúr önkormányzata is, itt a Medisyst "csak" hatvanmillió forintot fektetett be.

- Kuffervizitet, vagy ha úgy tetszik, einstandot tartunk, mielőtt az átadás-átvételről megegyeznénk. A befektetett pénzt csak több év alatt tudjuk megtéríteni, nincsenek tartalékaink - mondta Draskovits Dénes polgármester. A kórház 60-70 millió forintos szállítói követeléssel adós, ezt is az önkormányzatnak kell majd kifizetnie. Névértéken - hárommillió forintért - vették meg a kórházat üzemeltető kft. tulajdonjogát a Medisysttől, így november 9-től hivatalosan is az önkormányzat a kórház működtetője.

A száznegyven ágyas körmendi Batthyány-Strattmann László Kórházat is három éve működtette a Medisyst. A cég ügyvezetője, Németh Attila - egyben a körmendi kórház igazgatója - azt mondta: azért kell megválni a kórházaiktól, mert a kormány vállalkozásellenes döntéseket hozott. Iparűzési adót kellett fizetniük, s nem kaptak központi támogatást a bértábla szerinti juttatásokra sem. Körmenden egyébként félmilliárd forintot fordítottak beruházásra: felújították az ambulanciát és a bonctermet, gyógyszertárat építettek. Körmend átveszi a működtetést - mondta Bebes István polgármester. Korábban a körmendi kórház működtetette a kőszegi rendelőintézetet is, de a szerződést augusztusban - szintén finanszírozási gondokra hivatkozva - felmondta a Medisyst. A rendelő üzemeltetését a Vas megyei Markusovszky Kórház vette át, amelynek elnök-vezérigazgatója, Lakner László elmondta: az ellátás a kórháznak évi 8-10 milliós veszteséget okoz. Ennek az összegnek a felét Kőszeg városa átvállalja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.