Miniszterek tanúskodtak

Hosszú idő után először könnyű szívvel ülhette végig perének egy tárgyalási napját Zuschlag János. Ez ugyanis most nem róla szólt.

Az ügyész október elején szükségesnek találta, hogy tanúként idézze Jánosi Györgyöt, illetve Gyurcsány Ferencet, akik tegnap meg is jelentek Kecskeméten, és részletesen ismertették a bíróságon az egykoron általuk vezetett Ifjúsági és Sportminisztérium munkamódszereit. Egybehangzóan állították, hogy egyáltalán nem foglalkoztak ifjúsági szervezetek pályázataival.

Gyurcsány Ferenc szerint, ha nincs külön keret, akkor nincs lobbi sem
Gyurcsány Ferenc szerint, ha nincs külön keret, akkor nincs lobbi sem

A tanúk ezzel arra a ki nem mondott kérdésre válaszoltak, hogy volt-e bármi részük a vád szerint Zuschlag által mozgatott fiktív szervezetek "etetésében". Ha az derül ki, hogy igen, kevésbé könnyít a vádlott helyzetén, de sokat árthatott volna a tanúknak.

Nem véletlen, hogy e felértékelt tét más, ide tartozó ügyekben is izgatott reakciókat váltott ki. Deutsch Tamás például közleményben jelentkezett tanúnak a Zuschlag-perbe. Ezzel kívánt válaszolni arra a dokumentumra, amely csütörtöki számunkban jelent meg - egyébként is visszhangot kiváltva. Azt írtuk, hogy Deutsch 2002. április 24-én (egy elveszített választás után, de még miniszterként) arra utasított, hogy minisztériumában változtassák meg a civil szervezetek külföldi programjairól szóló pályázati döntéseket. A jelenleg EU-képviselőként dolgozó Fidesz-politikus állítja, hogy szakmai okokból kérte a módosítást. Lendvai Ildikó szerint azonban nem ez a lényeges. Az MSZP elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Deutsch korábban azt vallotta, az ő minisztersége esetén fel nem merülhetett, hogy átírják a támogatási listákat.

Ugyanez a kérdéskör - kisebb politikai téttel - jelen idejű változatban is terítékre került. Lapunkban tegnap nemcsak Deutsch pályázat-felülbírálati akciójáról számoltunk be, hanem arról is, hogy az oktatási tárca egyik pályázatán úgy nyert pénzt utóbb egy szocialista politikus által segített pályázat, hogy a bírálók vesztesnek nyilvánították. Az érintett, Nagy Nóra ezt nem ismeri el, lapunk azonban a rendelkezésére álló dokumentumok alapján fenntartja álláspontját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.